DEVASTACIJA FENOMENA PRIRODE

Stope dinosaura 'krasit će' nečije dvorište

08.05.2012 u 10:55

Bionic
Reading

Nedavno otkriće krađe kamenih ploča na kojima su bili otisci stopa istarskog dinosuara stare 95 milijuna godina tek su jedan od primjera devastacije prirodne baštine, no svakako ulaze u skupinu najtežih. Dovoljno je samo podsjetiti da su ploče s tragovima stopa dinosaura iz Istre već bile na meti kradljivaca, ali i osvrnuti se na nedavno oštećenje sedrenih barijera na Plitvičkim jezerima. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode stoga najavljuje stroži nadzor, ali i pojačanu edukaciju građana

Krađa šest metara duge kamene ploče s otiscima stopa dinosaura terapoda, u Istri znanoj i kao 'zvjerska stopala', koja se nalazila na plaži u mjestu Lovrečica kod Umaga postala je u međuvremenu i predmet policijske istrage. Speleolozi su prethodno slučaj prijavili Inspekciji zaštite prirode, a oni odmah alarmirali policiju.

Otisci stopa dinosaura, stari najmanje 95 milijuna godina, nalaze se na 15-ak lokaliteta u Istri, a slučaj u Lovrečici, gdje su jasno vidljivi ostali tragovi bagera koji je oštetio kamene gromade i odnio jednu od ploča, jedna su od najdrskijih devastacija i krađa prirodne baštine. No, sličnih slučajeva bilo je i prije.

'Proteklih nekoliko godina na području Republike Hrvatske zabilježeno je više slučajeva devastacije prirodne baštine, no one su bile različita obima i značaja. Naime, važno je naglasiti da sukladno Zakonu o zaštiti prirode postoji više kategorija zaštite – od strogih rezervata, nacionalnih parkova do spomenika parkovne arhitekture. To znači da težina devastacije nema jednak značaj na svakom području', potvrđeno je iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode uz napomenu kako 'nema pravila ni kada je u pitanju obim devastacije'.

Na sreću, u najstrožem obliku zaštite prirode, a to je strogi rezervat, nisu zabilježene devastacije. Ipak, u nacionalnim parkovima bilo je takvih incidenata pa u Ministarstvu zaštite okoliša podsjećaju na devastaciju sedrenih barijera u NP Plitvička jezera

Za svako uništavanje prirodne baštine, a u konkretnom slučaju u Lovrečici riječ je i o devastaciji i o krađi, zapriječene su i adekvatne kazne. Kad i ako počinitelji krađe stopa dinosaura budu pronađeni prijete im kazne do 30.000 kuna za fizičke, odnosno do 250.000 kuna za pravne osobe

Iako je trend devastacija zaštićenih područja u posljednje vrijeme u opadanju, a sve zbog jačanja svijesti za zaštitom i očuvanjem prirode, iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode najavljuju povećanje broja nadzora na terenu, ali i izmjenu zakonske regulative kako bi se što učinkovitije očuvala prirodna baština.

Nesavjesni i neodgovorni, a posebice zlonamjerni, i dalje će na meti imati vrijedno prapovijesno bogatstvo Istre, samo kako bi ukrasili svoja dvorišta vrijednim i 100-ak milijuna godina starim nalazima. Stoga će se cjelokupna zajednica morati snažnije pobrinuti za 'stazu dinosaura', fenomen rijedak i u svjetskim okvirima. Za početak – barem da odgovorni tragove označe.