apel iz nato-a

Stoltenberg: Ukrajini je hitno potrebna protuzračna obrana

19.09.2023 u 22:49

Bionic
Reading

Ukrajina hitno treba protuzračnu obranu, uključujući streljivo, rezervne dijelove i održavanje za postojeće ukrajinske sustave, rekao je u utorak za Reuters glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da je rat, koji je već uveliko u svojoj drugoj godini, "rat iscrpljivanja", ali da ne postoji zastoj s obzirom na dobitke koje je Ukrajina postigla protuofenzivom započetom u lipnju kako bi pokušala povratiti teritorij koji su okupirale ruske snage.

"Ako želimo kraj rata, ako želimo pravedan i trajan mir, onda je vojna potpora Ukrajini pravi put", rekao je Stoltenberg u intervjuu koji je dao u New Yorku gdje boravi na godišnjoj Općoj skupštini Ujedinjenih naroda. "Ukrajini je potrebno dosta različitih vrsta potpore."

“Postoji hitna potreba za protuzračnom obranom, ne samo novim sustavima, već i streljivom, održavanjem, rezervnim dijelovima... Vidimo da protuzračna obrana spašava živote svaki dan u Ukrajini te moramo održati taj sustav. "

Govorio je nakon što je viši dužnosnik State Departmenta ranije u utorak rekao da je jačanje ukrajinske protuzračne obrane ključno, uključujući zaštitu ključne infrastrukture uoči zime.

Stoltenberg je odbio reći koliku količinu  streljiva NATO saveznici mogu isporučiti Ukrajini svake godine ili kada će točno F-16 avioni biti isporučeni Kijevu.

"Saveznici naporno rade na obuci (pilota F-16) što je brže moguće", rekao je. "Važnost F-16 također je u tome što šalje poruku dugoročne i trajne podrške."

"Spremni smo na dugoročnu borbu", naglasio je. Dodao je da bi volio vidjeti brži napredak ukrajinske protuofenzive, ali i da su njezini dobici na jugu i istoku  "ogromni".

"Ono što trebamo nastaviti činiti jest podržavati Ukrajince, a oni moraju donositi odluke na terenu", rekao je.