šef nato saveza

Stoltenberg: Pratimo retoriku podjela i zapaljive poruke koje dolaze iz Republike Srpske

25.05.2022 u 18:15

Bionic
Reading

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu da Savez pozorno prati stanje na zapadnom Balkanu, uključujuči Bosnu i Hercegovinu, na sastanku s predsjedateljem Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem koji je upozorio na opasnost od ruskog utjecaja u njegovoj zemlji

Stoltenberg i Džaferović sastali su se tijekom dana u sjedištu NATO-a u Bruxellesu a predsjedatelj Predsjedništva BiH govorio je i na zatvorenom sastanku Sjevernoatlantskog vijeća (NAC).

Nakon susreta s čelnim čovjekom Predsjedništva BiH, Stoltenberg je na konferenciji za novinare kazao kako je NATO duboko zaintersiran za održanje mira i stabilnosti u BiH.

"Pratimo retoriku podjela i zapaljive poruke koje dolaze iz Republike Srpske i zato sada razmatramo kako možemo dodatno ojačati našu potporu, uključujući izgradnju odbrambrenih kapaciteta (BiH)", kazao je glavni tajnik NATO-a dodajući da je cilj Saveza spriječiti svaku mogućnost izbijanja novih sukoba.

Potvrdio je i kako je jedna od tema razgovora s Džaferovićem bila pridruživanje Finske i Švedske NATO-u dodajući kako je uvjeren da će se naći rješenje za to pitanje.

Pridruživanje te dvije države trenutno blokira Turska no i hrvatski predsjednik Zoran Milanović oko toga pravi problem jer smatra da bi Hrvatska potporu članstvu Finske i Švedske trebala uvjetovati izmjenama izbornog zakona BiH.

Džeferović je u srijedu u Bruxellesu kazao da je izborni zakon pitanje koje se tiče isključivo njegove zemlje.

"Izborni zakon je pitanje BiH i mi ćemo odlučivati o tom pitanju u skladu sa standardima Europske konvencije o ljudskim pravima. Učinili smo mnogo napora da implementiramo te odluke i cijeli svijet zna, kao i EU i SAD zbog čega ti pregovori do sada nisu uspjeli i gdje leži odgovornost za to. Želim da napomenem da je za nas neprihvatljivo da se uvjetuje bilo čiji NATO put izmjenama izbornog zakona u BiH", kazao je Džaferović.

On je pozvao NATO da nastavi pružati potporu njegovoj zemlji, ističući kako je važan dio toga suzbijanje ruskog utjecaja a poručio je i kako neće biti raspada BiH pa ni putem mirnog razlaza na što je u utorak pozvao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.