STVARANJE EUROPSKE VOJSKE

Stoltenberg: Europska obrana ne smije se jačati na štetu NATO-a

12.11.2018 u 17:36

Bionic
Reading

NATO-ov glavni tajnik Jens Stoltenberg upozorio je u ponedjeljak, u jeku rasprave o formiranju "europske vojske", da se europska obrana ne smije jačati na štetu Sjevernoatlantskog saveza.

"Zadovoljni smo zbog pojačanih napora Europske unije na polju obrane (...), dobra je stvar ako europski saveznici imaju veće kapacitete, ako bolje surađuju", rekao je Norvežanin na forumu NATO - Industrija u Berlinu.

"Ono čime nismo zadovoljni jest da EU počinje uspostavljati dvojne strukture", upozorio je NATO-ov čelnik.

Emmanuel Macron je 6. studenog potaknuo tu raspravu predloživši da Europa "izgradi svoju vojsku". To je razljutilo Donalda Trumpa koji je Macronov prijedlog ocijenio "uvredljivim", uoči svog dolaska u Francusku na komemoraciju obljetnice završetka Prvog svjetskog rata. Francuski predsjednik je poslije htio umiriti Donalda Trumpa ustvrdivši da prijedlog nije bio uperen protiv Sjedinjenih Država.

"Zapravo nam treba jedan, snažan i stručan zapovjedni sustav, ne možemo resurse dijeliti popola", istaknuo je Stoltenberg.

Po njegovim riječima, "za zemlju kao što je Njemačka bilo bi potpuno besmisleno dopustiti da NATO i EU budu suparnici jer je Njemačka, kao i većina drugih članica NATO-a, ujedno i članica EU-a.

"Ne bi bilo pametno da zemlje članice dviju organizacija odluče imati dva zapovjedna sustava i preklapaju se s NATO-ovim zadaćama", opetovao je Stoltenberg.

"Veći europski napori na polju obrane su u redu, ali to ne smije umanjiti snagu prekoatlantske veze", zaključio je.