ULAZAK U NATO

Stoltenberg: Crna Gora je izvoznik stabilnosti na Balkanu

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 28.04.2018 22:07
  • Objavljeno 28.04.2018 u 20:45
Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je za podgoričke medije kako je Crna Gora pridruživanjem NATO-u, postala izvoznik stabilnosti na Balkanu, da je to otvorilo put europskih integracija za mnoge zemlje te da su vrata Saveza i dalje širom otvorena

"Politika otvorenih vrata ne znači da se NATO kreće ka istoku. Radi se o suverenim i neovisnim zemljama koje same biraju svoj put. Zadržat ćemo naše prisustvo, naš fokus i angažman na zapadnom Balkanu i podržati euroatlantske težnje zemalja u regiji", rekao je Stoltenberg, kako je objavljeno u petak.

Crna Gora je na današnji dan prošle godine u svom parlamentu donijela povijesnu odluku o pristupanju u NATO i tako postala 29. članica Sjevernoatlantskog saveza, a istovremeno je organiziran prosvjed unutarnjih političkih snaga koje su se tome protivile.

Stoltenberg je povodom godišnjice članstva Crne Gore u NATO-u rekao da je "velika stvar" imati Crnu Goru kao člana Saveza.

"Bio sam vrlo ponosan kada samo primili Crnu Goru kao 29. člana Saveza. To pokazuje da su vrata NATO-a otvorena. Ulazak Crne Gore u NATO doprinio je stabilnosti na zapadnom Balkanu", rekao je Stoltenberg.

On je dodao da Crna Gora doprinosi misijama i operacijama NATO-a kao i da je najavila povećanje svog sudjelovanja u spasilačkim misijama u Afganistanu.

"Naša politika otvorenih vrata je povijesni uspjeh. Donijela je stabilnost, mir i prosperitet milijunima ljudi širom euroatlantske regije i izgradila bolju suradnju. Kao što je pokazano ulaskom Crne Gore u NATO, vrata NATO ostaju otvorena. Da bi zemlja ušla u NATO potrebno je da podnese zahtjev, a da na to pristane 29 saveznika. Nitko drugi se tu ne pita", rekao je Stoltenberg.

  • +11
  • +8

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Tony Gentile

Stoltenberg je rekao da je ministar vanjskih poslova Grčke obavijestio Sjevernoatlantsko vijeće o naporima za pronalaženje rješenja za ime Makedonije koja se oko njega spori s Grčkom.

"Stajalište NATO-a je jasno. Čim se pitanje imena riješi mi smo spremni pozvati bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju da postane članica NATO-a. Postoji novi zamah i napori od strane Skoplja i Atene i nadam se rješenju pitanja imena", kazao je Stoltenberg.

fotopregled

Povijesni dogovor dviju Koreja, uhićenje šefa hakerske bande i Bandićev poraz obilježili su tjedan

Pogledaj galeriju
10

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!