NOVA ZVIJEZDA KAMPANJE

Stoji li Paro iza Danice Ramljak? Evo njezinog odgovora

18.12.2014 u 11:03

Bionic
Reading

Danica Ramljak postala je glavna zvijezda predizborne kampanje za novog predsjednika/icu. Nakon deset pitanja predsjedničkoj kandidatkinji HDZ-a Kolindi Grabar Kitarović, svojih deset pitanja dobio je i kandidata SDP-a Ivo Josipović. Nenadani zvjezdani status donio joj je i mnoge protivnike. No iako ona ustrajava na tome da je u akciju propitivanja kandidata krenula samostalno, mnogi dvoje o njezinim motivima

Tako prema pisanju portala Direktno iza cijele operacije postavljanja teških pitanja Kolindi Grabar Kitarović o njezinim dostignućima kao veleposlanice u SAD-u zapravo stoji aktualni veleposlanik u Washingtonu i njezin nasljednik na toj funkciji Joško Paro. Poznato je da je Paro u Washington otišao s pozicije savjetnika za vanjsku politiku predsjednika Ive Josipovića pa je jasno koji je, navodni, krajnji cilj. Protivnici Danice Ramljak smatraju da ona nema dovoljno znanja o diplomaciji da bi mogla sastaviti tako egzaktna pitanja. Neke stvari su se preklopile.

Istina, Paro je boravio u Zagrebu prošlog tjedna te je 10. i 11. prosinca sudjelovao na trećoj godišnjoj konferenciji veleposlanika Republike Hrvatske. Međutim, iz MVEP-a su oštro demantirali napise da Paro sudjeluje u kampanji te navode da od 14. prosinca nije više u Hrvatskoj. Priča o Parinu angažmanu u predsjedničkoj kampanji ima i dodatnu težinu jer se on kao aktivni veleposlanik uopće ne smije baviti takvim aktivnostima.

Uglavnom, Danica Ramljak izložena je teškim napadima nakon što se drznula izvan protokola postaviti pitanja predsjedničkoj kandidatkinji. Ona sama kaže da su optužbe da veleposlanik Paro u ime Ive Josipovića stoji iza nje smiješne.

'Paru sam vidjela jednom u životu dulje od 10 minuta, i to dok sam bila ravnateljica Instituta Ruđer Bošković, prilikom posjeta izraelskog predsjednika Shimona Peresa na primanju u Esplanadi', prisjetila se Ramljak. Naglašava da s njim nije deset rečenica progovorila u životu i dodaje da je takav napad na nju ispod svake razine. Pomalo revoltirana, kaže da Paro sigurno ne stoji iza nje, da njoj nitko ne može naređivati i da je to s kime ona pije kavu njezina osobna stvar jer ona nije predsjednička kandidatkinja.

'Umjesto da se spekulira o tome koji su moji motivi, bolji fokus bi bio taj da predsjednička kandidatkinja progovori o okolnostima pod kojima je otišla iz veleposlanstva u Washingtonu u NATO', kaže Ramljak i dodaje da bi ta informacija medije trebala više zanimati jer je i bivša premijerka Jadranka Kosor priznala da je Grabar Kitarović otišla iz Washingtona a da Vladu nije obavijestila. Ramljak smatra da je to tema, a ne ona. 'Ja sam obična građanka koja želi imati odgovore na pitanja koja me zanimaju. Kad izađem na izbore, želim znati koga biram', poručila je.