TEŠKO STANJE

Stojanović Stipić: U KBC-u Split ne osjećamo olakšanje, to je posljedica okupljanja i nepridržavanja mjera

12.12.2021 u 13:08

Bionic
Reading

Unatoč poboljšanju epidemiološke situacije, u Splitu je prije dva dana od posljedica bolesti preminulo najviše ljudi od početka epidemije u našoj zemlji. S najnovijim informacijama u Kliničkom bolničkom centru Split u podnevni Dnevnik javila se novinarka HRT-a Ivana Šilović

- Prema danas dostupnim brojkama čini se da je situacija malo bolja, no i danas su nažalost preminule 3 osobe, rekla je Šilović.

O situaciji u KBC-u Split razgovarala je sa Sandom Stojanović Stipić, predstojnicom Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje KBC-a Split.

- Nažalost mi još uvijek ne osjećamo to olakšanje. Kod nas u jedinici intenzivnog liječenja gdje se liječe COVID pozitivni bolesnici danas imamo 35 bolesnika koji još uvijek zahtijevaju mehaničku ventilaciju, odnosno respirator i ukupan broj bolesnika je 49, znači još 14 bolesnika koji zahtijevaju intenzivističko liječenje i koji su na nekom od oblika neinvazivne mehaničke ventilacije i za koji se nadamo u sljedećim danima potpuno uspjeti riješiti respiracijske potpore i bit će spremni za neki od odjela, rekla je Stojanović Stipić.

Potvrdila je kako neke pacijente odvoje od respiratora pa onda moraju ponovno stavljati jer je bolest zaista okrutna i teška.

- Samo odvajanje od respiratora je proces, to nije trenutak koji se dogodi, to traje. Ovisi o kliničkoj slici bolesnika, nekada odvajanje traje 2 dana, nekada 7 dana, nekada se dogodi da bolesnika ponovno treba intubirati i ponovno zahtijeva mehaničku ventilaciju. To je dinamičan proces i ne može se predvidjeti koliko će trajati kod kojeg bolesnika, objasnila je Stojanović Stipić.

  • +4
Prosvjed u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Istaknula je da su u godinu i pol dana imali gotovo 900 bolesnika na mehaničkoj ventilaciji.

- Ako ćemo gledati surove brojke onda smo od 1. studenog do danas primili 168 bolesnika i nažalost preminuo je 31 bolesnik. Statistički je to ispod 20%, no svejedno to je 31 izgubljen život koji se nije trebao izgubiti, koji je mogao biti preveniran. Brojne obitelji ostale su bez svojih najbližih bespotrebno, dodala je.

Situacija u KBC-u Split je refleksija događanja u proteklom razdoblju, utakmici i prosvjedima u Splitu.

- Naši bolesnici prve simptome dobili su negdje krajem studenog tako da se može pretpostaviti i nagađati da je to ipak posljedica okupljanja i nepridržavanja epidemioloških mjera, naglasila je Stojanović Stipić.