NAGRADA GRADA ZAGREBA

Stojak i Roje bojkotiraju sjednicu Skupštine zbog dodjele priznanja Sedlaru

30.05.2017 u 12:49

Bionic
Reading

Tomislav Stojak i Vesna Roje, zastupnici HNS-a u Skupštini Grada Zagreba, odlučili su bojkotirati dolazak na sutrašnju svečanu sjednicu koja se održava na Dan grada Zagreba jer će na njoj biti uručena Nagrada Grada Zagreba redatelju Jakovu Sedlaru

Da neće doći na sjednicu, na Facebooku je objavio Stojak, napisavši kako su dobili poziv za sjednicu, ali da na nju neće doći upravo zbog nagrade za Sedlara.

'Jasno smo rekli svoj stav i prilikom donošenja takve odluke, jasno ga ponavljamo i sada. Jakov Sedlar svojim dosadašnjim radom ne zaslužuje to visoko priznanje ni po jednom kriteriju, a prvenstveno zbog toga što su stavovi koje zastupa neprihvatljivi i opasni za naše društvo', napisao je Stojak.

Podsjetimo, protiv dodjele nagrade Sedlaru u travnju izjasnili su se SDP i HNS dok su ideju podržali HDZ i Bandićevi zastupnici. 

Svoj glas u javnosti podigli su i predstavnici srpske i židovske manjine u Hrvatskoj smatrajući da netko tko se bavi povijesnim revizionizmom to ne zaslužuje.

Posebno ih je zasmetao njegov posljednji film 'Jasenovac – istina', u kojem je, kako su rekli, koncentracijski logor smrti prikazan kao radni logor, a u njemu su umanjene i obezvrijeđene žrtve Jasenovca, negiran Holokaust i genocid počinjen od ustaškog režima.

Uz to, smatrali su da film obiluje falsifikatima i lažima.