PUT ZA SKIDANJE S BURZE?

Što vam se nudi ako razmišljate o samozapošljavanju

27.08.2012 u 10:50

Bionic
Reading

Analitičari najavljuju krizu, nema znakova oporavka zaposlenosti i tržišta rada, nezaposlenih je više od 300.000. Naći posao danas je lutrija, a zadržati ga privilegija. Mnogi ugledni ekonomisti detektirali su da je jedan od najvećih problema Hrvatske otvaranje radnih mjesta, a u svim analizama istaknuto je da se naše gospodarstvo zasniva na mikro i malim tvrtkama. Jedino se u obrtima bilježi rast zaposlenosti pa je tako u sedam mjeseci 2012. godine otvoreno 346 obrta više nego lani, a do kraja lipnja broj zaposlenih u obrtu porastao je za 18.023 osobe, odnosno 16,5 posto. Zaključak se nameće sam po sebi: Rješenje je u samozapošljavanju!

Shvatili su to i u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Mjere za samozapošljavanje tako će biti brže i učinkovitije. Danas se preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje mogu jednokratno dobiti sve naknade za nezaposlene, a za one koji su u evidenciji dulje od šest mjeseci postoji opcija bespovratnih sredstava. Za obrtnike je godišnji iznos potpore 18.614,40 kuna, za trgovačka društva 24.198,72 kune. Ti će se iznosi povećati, a ubuduće nećete morati biti nezaposleni čak pola godine da biste imali pravo na potporu.

Uvjet će i dalje ostati to da HZZ procijeni da imate ideju koja ima šanse na tržištu, a u kompliciranoj administraciji bit će lakše plivati uz pomoć tima koji će se osnovati unutar Zavoda. Lani je HZZ u sklopu mjere sufinanciranja samozapošljavanja zaprimio 1146 zahtjeva, a odobrio 772, dok su u ovoj godini dosad pristigla 776 zahtjeva, od čega je odobreno 455, a u postupku rješavanja je još 139 zahtjeva.

Iako smo o tome već pisali, ponavljamo da svaka nezaposlena osoba koja ima pravo na naknadu za nezaposlenost može iskoristiti to pravo u obliku jednokratne naknade ako namjerava otvoriti tvrtku, obrt ili slobodno zanimanje. Osoba s 20 godina radnog staža ima pravo koristiti naknadu 420 dana, odnosno godinu i dva mjeseca. U tom se periodu na temelju prosječne hrvatske plaće može prikupiti više od 30.000 kuna, a to je dovoljno za pokretanje posla. Naročito nakon što Sabor izglasa izmjene Zakona o trgovačkim društvima koje će omogućiti otvaranje tvrtke s temeljnim kapitalom od 10 kuna. Ukupni troškovi iznosit će oko 750 kuna, ali takva će tvrtka morati zadržavati četvrtinu godišnje dobiti dok ne skupi 20.000 kuna, a potom se registrirati u tvrtku. Novim obrtnicima više se ne naplaćuje 200 kuna za izdavanje obrtnice.

Za početak poslovanja na raspolaganju su mnogi poticaji, povoljni krediti HBOR-a, pa čak i klasičnih poslovnih banaka, a država je omogućila i to da HAMAG invest daje jamstvo za kredite manjim poduzetnicima. Među brojnim programima pomoći raspodijeljenim između mnogo agencija i državnih institucija treba dobro razabrati i izabrati program dizajniran za vas. Ako nema institucionalne pomoći, postoje mreže investitora i ulagački fondovi rizičnog kapitala, pa čak i fondovi gospodarske suradnje. Poslovi budućnosti nisu samo pametna informatička rješenja i aplikacije. Na raznim uslugama niz je ljudi u Hrvatskoj napravio osnovu za zaradu: dostava namirnica, kupovanje na placu, mystery shopping, uzgoj aromatičnog bilja poput lavande, iznajmljivanje dizajnerske odjeće... Novca na tržištu ima, poticaja je čitav niz, treba samo malo maštovitosti i puno hrabrosti i rada!