INGVAR KAMPRAD

Što to muči obitelj kralja IKEA-e?

13.02.2013 u 07:44

Bionic
Reading

Sage su epske priče pune simboličnih detalja, a saga o IKEA-i nije iznimka. Priča ovog švedskog diva započela je 1943. kada je kompaniju osnovao Ingvar Kamprad, danas 86-godišnjak. Ona kombinira uspjehe, neuspjehe i pažljivo održava mitološku atmosferu oko patrijarha koji je, iako je još uvijek aktivan, podnio ostavku na mjesto predsjednika uprave 1986. Danas je njegova uloga uglavnom savjetodavna, ali još uvijek predsjeda zakladama obitelji Kamprad. Kako Kampard ima tri sina, postavlja se pitanje budućnosti IKEA-e i Kampradove ostavštine, piše Le Monde

U gotovo 70 godina postojanja diljem svijeta poznata tvrtka Ingvara Kamprada nije bila pošteđena neugodnih objava: dječji rad, milijarde pohranjene u poreznim oazama, uništavanje zaštićenih šuma, prisilni rad političkih zatvorenika u Istočnoj Njemačkoj, korupcija u Rusiji, Ingvarova nacistička prošlost 40-ih i 50-ih, špijuniranje radnika u Francuskoj… Popis je dug - i nije potpun. Neke od tih pogrešaka su izravno vezane uz samog Kamprada.

Sam Kamprad je ponekad bio najgori IKEA-in neprijatelj, ali on je također njena bit. Iza kulisa, IKEA-ini rukovoditelji moraju se nositi s tim paradoksom, mudro koristeći njegov lik, umanjujući njegovu prisutnost i samo držanje. Nitko ne osporava poslovne sposobnosti ili enciklopedijsko pamćenje ovog starca. Ali je jednako tako legendarna i njegova škrtost i činjenica da se ponekad ponaša kao budala, piše Le Monde.

Glatka sukcesija?

Ne budimo tako sigurni. Bilo je odmah jasno da nijedan od tri sina neće naslijediti svog oca u njegovoj sveznajućoj ulozi.

'Ne želim da se moji sinovi natječu jedan protiv drugog da budu na čelu tvrtke. Prije ili kasnije morat ću imenovati jednog od njih svojim nasljednikom', rekao je Kamprad 1998. Budući da je on počeo pričati o svom nasljedstvu još kasnih 70-ih, pomno je isplanirao budućnost IKEA-e i svojih sinova, piše Le Monde.

Tri brata rijetko se pojavljuju u javnosti, a kad se to i dogodi, strogo je orkestrirano. Kad razgovaraju s novinarima, ne govore o sebi. Zapravo, oni su samo jednom pričali o sebi, i to u knjizi koju je odobrio Ingvar Kamprad. Tri brata su intervjuirana zajedno i nikad se nije saznalo koji je što točno rekao.

Unazad tri i pol godine glasnogovornik Kamprada i njegova tri sina je Norvežanin Per Heggenes. On je za Le Monde kazao da su sva tri sina napustila svoje operativne uloge u IKEA-i. Dakle, najstariji Peter ipak neće postati šef tvrtke. Sva trojica su dala do znanja da žele raditi za zaklade.

'Njihova uloga je osigurati da se IKEA-ina kultura i filozofija prenese na sljedeću generaciju', rekao je Heggenes.

Službeno, podjela uloga je napravljena prema interesima i karakteru svakoga brata posebno. Jonas je kreativni tip. On je studirao dizajn i zainteresiran je za razvoj proizvoda. Mathias, koji je više poslovno orijentiran, zainteresiran je za globalni koncept tvrtke. Petar, ekonomist, pomogao je pri razvoju Ikano banke, koju je stvorio njegov otac, te je odlučio ostati tamo.

'Sve je učinjeno kako bi se osiguralo da IKEA živi zauvijek', kazao je Heggenes.

U stvarnosti, ovaj kompleksan sustav napravljen je u porezne svrhe, ali i osiguranje opstanka IKEA-e nakon smrti njezinog osnivača - čak i u slučaju neslaganja između njegovih sinova, zaključuje Le Monde.