DSV-u NEMA TKO DA PIŠE

Što sudac Ivan Turudić radi u HNS-ovom avionu za Island?

15.11.2013 u 10:50

Bionic
Reading

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu i jedan od najmoćnijih ljudi hrvatskog pravosuđa Ivan Turudić današnji dan provest će na dalekom Islandu na kojem će bodriti hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Turudić je ondje otputovao posebnom čarter linijom Hrvatskog nogometnog saveza, istom s koje su izbačeni novinari HRT-a, a zasad je nemoguće provjeriti je li pokrio svoje troškove ili ga je vodstvo Saveza počastilo avionskim kartama

'Gledajte, čarter je u vlasništvu HNS-a i agencije Ban tours, a svatko ga plaća ovisno o dogovoru ili ugovoru s jednom od te dvije strane. Gospodin Turudić? Iskreno, nisam ga vidio i ne znam kakav je njegov aranžman', kazao nam je glasnogovornik Hrvatskog nogometnog saveza Tomislav Pacak

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu u delikatnoj je situaciji jer se upravo ondje vode gotovo svi sudski postupci vezani uz hrvatski nogomet, uključujući onaj protiv Željka Širića zbog 'poštenog suđenja'. Turudić je u javnosti već izazivao dvojbe jer je bio snimljen u povjerljivom razgovoru sa Zdravkom Mamićem, a gazda Dinama bio je i jedan od gostiju na proslavi sučevog pedesetog rođendana - zajedno s čelnikom Hrvatskog nogometnog saveza Zoranom Gopcem, problematičnim bivšim policajcem Igorom Mlinarom i drugim klijentima istog suda.

Je li Turudiću baš mudro sjesti u isti avion zajedno s kompletnom vrhuškom hrvatskog nogometa? Ako i nije, nema mu tko to objasniti - pa čak ni Državno sudbeno vijeće, najviše tijelo koje odlučuje o imenovanjima i razrješenjima sudaca.

'Niti mogu što komentirati, niti DSV može donijeti bilo kakvu odluku bez službene prijave', objašnjava predsjednik Državnog sudbenog vijeća Ranko Marijan. A tko Turudića, kao predsjednika Županijskog suda, službeno može prijaviti DSV-u? Malo je mogućnosti - tek predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin ili Ministarstvo pravosuđa. Uz, naravno, nekog od samih sudaca koji se bave konkretnim suđenjima vezanim uz nogomet, ukoliko se odluče na pobunu protiv svog šefa.

Ni u Vrhovnom sudu nikome ne pada na pamet pozabaviti se ovim slučajem: stegovni postupak pokreće se tek ako se smatra da je počinjeno neko djelo primjereno za to, a eventualnim sukobom interesa također se ne bave.

'Postoji institut izuzeća i bilo koja stranka u bilo kojem predmetu može ga iskoristiti ako misli da postoji okolnost koja bi dovela u pitanje nepristranost suca i suda', kaže glasnogovornik Vrhovnog suda Dražen Tripalo.

U časnog suca Ivana Turudića, naravno, ne sumnjamo ni mi, makar čovjek očito ima vrlo visok interes za nogomet i odlična poznanstva - ako ne i prijateljstva - među hrvatskom nogometnom vrhuškom. Je li baš morao i u avion, upitali smo i predsjednicu Povjerenstva za sukob interesa Daliju Orešković

'Nitko u okviru Hrvatskog nogometnog saveza, kao ni bilo koji sudac, nije u našoj nadležnosti. Mogu samo načelno kazati da svi koji obavljaju državne i javne dužnosti moraju biti suzdržani u svojim privatnim aktivnostima kako se ovakva pitanja ne bi postavljala', odgovorila nam je Orešković.