ČESTITKE I PROPOVJEDI

Što su nam za Božić poručili biskupi i političari?

25.12.2015 u 22:19

Bionic
Reading

Pozivi na solidarnost i prevladavanje nesporazuma i svađa prevladavali su u božićnim porukama i čestitkama. Papa Franjo pozvao je svijet da se ujedini kako bi stao na kraj zvjerstvima islamističkih militanata koji uzrokuju velike patnje širom svijeta

Svečanu božićnu misu u zagrebačkoj katedrali predvodio je kardinal Josip Bozanić. U svojoj propovijedi, Bozanić je istaknuo da nas je Božićem Bog poučio da ima smisla započeti iznova te da se baš o Božiću, jasnije može vidjeti tko je original, a tko imitacija.

'Nije li to što u našem društvu raste broj siromašnih građana, što se gasi proizvodnja, što izumire selo, što sve više obitelji kuca na vrata naših Caritasa pokazatelj da se gospodarska i socijalna strategija više oponaša nego što se živi. Nije li mirenje s činjenicom da toliki ne mogu naći posao u vlastitoj domovini tek oponašanje brige za hrvatsku budućnost, a manje stvarna zauzetost', kazao je Bozanić.

Nadbiskup Splitsko-makarski mons. Marin Barišić u propovijedi na Božićnoj misi u katedrali Sv. Duje pozvao je na prevladavanje ideoloških i stranačkih podjela u hrvatskom društvu.

'I svima nama u hrvatskom društvu, našim podjelama ideološkim i stranačkim, kao i našim svakodnevnim odnosima u obitelji ili na radnom mjestu, Betlehemsko Dijete progovara: 'Braća ste! Podržite jedni druge, surađujte i zauzmite se za opće dobro', rekao je Barišić.

Barišić se osvrnuo i na probleme izbjeglica i ograđivanje žicom od nevolja prognanih.

'Betlehemsko dijete, koje prepoznaje sebe u svim prognanima i iskustvo svoga bijega pred Herodom u Egipat, svima onima koji se pokušavaju žicom ograditi od nevolja prognanih i izbjeglih, iz betlehemske štale upućuje svoju božićnu poruku: Braća su vam!', poručiuo je Barišić.

Dok na jutarnjoj misi u zagrebačkoj katedrali nije bilo političara, na ponoćnoj misi su prisustvovali hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, Josip Leko, Milan Bandić, ali i novi mandatar za sastavljanje vlade Tihomir Orešković

'Evo od srca želim svim Hrvatima u domovini i dijaspori sretan Božić, puno sreće, puno ljubavi i nadam se da će 2016. biti sjajna godina za Hrvatsku i za sve nas. U idućoj godini očekujem puno uspjeha, hvala, sretan Božić opet svima', kazao je Orešković.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u božićnoj čestitki je pozvala i na solidarnost. 'Pokažimo solidarnost prema onima koji nas trebaju, poklonimo pažnju onima koje smo možda zanemarili i neka blagost ovih dana bude u svim srcima', istaknula je te poželjela svima sretne božićne i novogodišnje blagdane, obilje zdravlja, veselja, mira i uspjeha.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović uputio je božićnu čestitku sa željom da duh Božića bude nadahnuće svima u ispunjavanju ciljeva i predstojećih odgovornih zadaća.

'Božić je praznik bliskosti i zajedništva, vrijeme dobrote i solidarnosti, blagdan koji u središte stavlja dostojanstvo čovjeka i brigu za bližnje. Ovi dani mira i nade još snažnije potiču da se zalažemo za univerzalne ljudske vrednote, zajedničke svima i prijeko potrebne svakom uređenom društvu', napisao je Milanović u čestitki.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko pozvao je građane Hrvatske, Hrvatice i Hrvate da zaborave ovih dana na nesporazume i svađe, te da budimo kao nacija jedinstveni i jaki.

'Zaboravimo ovih dana na nesporazume i svađe. Budimo kao nacija jedinstveni i jaki. Moramo vjerovati da postoji svjetlo koje nas vodi u bolju budućnost. Upalili smo ga tolerancijom, razumom i dogovorom s našim političkim partnerima', naveo je Karamarko u božićoj čestitci objavljenoj na Badnju večer na službenome Facebooku.