KAOS NA ZAŠTIĆENOM PODRUČJU

Što se sve događa na Marjanu?

08.07.2013 u 10:25

Bionic
Reading

Društvo Marjan koje skrbi o splitskoj Park-šumi Marjan danas je javnosti odaslalo priopćenje zbog stanja u Javnoj ustanovi Marjan. U priopćenju koje potpisuje predsjednik Društva Marjan Ivica Delić navodi se da smatraju svojom obavezom upozoriti javnost i nadležne institucije na nezadovoljavajući način rada Javne ustanove (JU) za upravljanje Park-šumom Marjan

Društvo Marjan pojašnjava da su još 2002. godine pokrenuli inicijativu za osnivanje gradskog JU-a, što je rezultiralo utemeljenjem 2005. godine. Gradsko vijeće Splita usvojilo je 2011. godine prijedlog Društva Marjan o usmjeravanju sredstava predviđenih za PŠ Marjan (oko sedam milijuna kuna godišnje) Javnoj ustanovi kako bi se objedinjenjem sredstava namijenjenih PŠ-u Marjan omogućilo efikasnije održavanje i upravljanje Park-šumom Marjan.

Društvo Marjan upozorava da se situacija nije poboljšala, osim što je broj zaposlenika narastao s tri na više od 51 (nitko šumarske struke). 'Čini se da je osnovna djelatnost JU-a, umjesto zaštite Marjana, postalo proučavanje zakona i pravilnika u svrhu odbijanja prijedloga za poboljšanje stanja na Marjanu i skidanja ili prebacivanja odgovornosti JU-a na druge službe (Grada, Županije, Ministarstava itd.)', kaže se u priopćenju.

Društvo Marjan smatra da je nelegalno postupanje ravnatelja JU-a Mate Kosovića u pogledu naplate propusnica za vozila o kojem su nedavno izvijestili mediji samo mali dio propusta počinjenih na štetu PŠ-a Marjan.


Nadalje se u priopćenju navodi nekoliko propusta kao što su toleriranje ili pak nedovoljno i netransparentno bavljenje radnjama i postupcima nedozvoljenim u zaštićenom području PŠ-a Marjan poput: gradnje novih i dograđivanja postojećih stambenih objekata, rušenja suhozida i gradnje betonskih zidova te postavljanja ograda različitih izvedbi i veličina, gradnje i betoniranja novih putova, gradnje plastenika, postavljanja privremenih građevina i drugih objekata na površinama unutar PŠ-a Marjan, nekontroliranog ulaska vozila i parkiranja vozila izvan označenih mjesta, pa čak i odlaganja napuštenih i neregistriranih vozila.

Kao propusti su navedeni i naručivanje i prihvaćanje izrade Programa gospodarenja koji nije obuhvatio više od 30 posto zaštićenog područja PŠ-a Marjan, i to upravo najugroženijih južnih padina, nezainteresiranost za uključenje PŠ-a Marjan u Ekološku mrežu RH koje je rezultiralo time da PŠ Marjan nije dio Ekološke mreže EU-a, Natura 2000, te izostanak reakcije na sramotno ukidanje konzervatorske zaštite PŠ-a Marjan i nezainteresiranost za proglašenje PŠ-a Marjan kulturnim dobrom. Društvo Marjan smatra da je JU nezainteresiran za iniciranje izrade PPPPO-a PŠ-a Marjan te da omalovažava zaključke Gradskog vijeća.

Nanizano je još nekoliko zamjerki pa u zaključku Društvo Marjan zahtijeva da nadležna tijela ispitaju rad JU-a te sankcioniraju odgovorne za neodrživo stanje u PŠ-u Marjan. Društvo Marjan podsjeća i na 23. točku Kodeksa za Marjan koja glasi: 'Zahtijevamo radikalno poboljšanje zaštite i održavanja Park-šume Marjan, za što je zadužena Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjan, uz odgovarajući nadzor nad njihovim radom.'