OBRAČUN U HTZ-U

Što se krije iza priče o smjeni Meri Matešić?

11.03.2014 u 10:22

Bionic
Reading

Je li Meri Matešić zasmetala interesima stranih konzultantskih kuća nepobjedivih na natječajima Hrvatske turističke zajednice, zbog čega bi mogla biti smijenjena krajem tjedna? Proizlazi to iz statusa na Facebooku koji je objavio Goran Beus Richembergh, predsjednik saborskog Odbora za turizam i član NO HTZ-a

'Nagađanja o smjeni direktorice Glavnog ureda HTZ-a samo potkrepljuju rugalicu da će nam ministar turizma postati Bordas, a šef HTZ-a Dragičević. Nadam se da su članovi Turističkoga vijeća HTZ-a svjesni i savjesni ljudi', napisao je u ponedjeljak Goran Beus Richembergh, koji nije bio raspoložen za dodatni komentar. Jedan od posjetitelja ispod statusa pita: 'Ako sam dobro razumio, Horwath Consulting su postali nešto poput IDS-ove Fimi medije?'

Iza imena koja Beus spominje stoje direktori tvrtki THR i Horwath consulting - Eulogio Bordas i Miroslav Dragičević - koji su dobili 4,5 milijuna kuna vrijedan posao izrade Strateškog marketinškog plana hrvatskog turizma od 2014. do 2020. i koji kasni već nekoliko mjeseci. O nepobjedivosti Horwath consultinga na natječajima HTZ-a pisao je lani Forum, pobrojavši da je u godinu dana ta tvrtka ugovorila sama ili sa španjolskim THR-om projekte vrijedne 6,6 milijuna kuna. Dio turističkih djelatnika smatra da je utjecaj THR-a i Horwath Consultinga na rad HTZ-a prevelik i monopolistički. Prema istim izvorima, slično razmišlja i Meri Matešić, a sukob između nje i konzultantskih kuća rasplamsao se kad je vratila plan u koji je, iako to nije bilo naručeno, ugrađena nova sistematizacija HTZ-a, a u nju pak radno mjesto izvršnog potpredsjednika za outsourcing, koji bi bio nadležan za poslove kojima se samo oni bave.

I dok jedna strana vjeruje da se Matešić zalaganjem za transparentnost zamjerila moćnima, druga joj spočitava kako nije ispunila plan rada za prošlu godinu. Poslovni dnevnik prenio je nezadovoljstvo nekih članova vijeća: zamjera joj se što nije odradila viralnu kampanju, što je odustala od uvođenja rezervacijskog sustava i nije dovršila turistički informacijski sustav. Za prvi se propust branila tvrdnjom kako je ta kampanja bila nerealno budžetirana i ne previše bitna, za drugi tezom da HTZ ne smije prodavati kapacitete, a za treći nedostatkom vremena. Ističe da je ključne ciljeve uspješno ostvarila: povećala je broj gostiju u predsezoni i posezoni, kao i promet na kontinentu. Forum pak piše o navodno lošem izvješću koje će predstaviti u petak: po njima, Glavni ured HTZ-a pokazao se previše štedljivim, pa je zbog neispunjenog plana rada iz prošle godine u ovu prenio gotovo 92 milijuna kuna. 

Njezin rad ocijenit će članovi turističkog vijeća kojim predsjeda Darko Lorencin i koje treba usvojiti izvješće o radu direktorice Matešić. Ministar turizma ne želi otkriti kako će glasati u petak, pravdajući se da nije još stigao proučiti izvještaj. Njegova nagla suzdržanost ide u prilog tezi da bi nasljednica Nike Bulića mogla uskoro biti smijenjena.