Drugi svijet

Što nam je rekao otac čija je objava o školi u Švedskoj zapalila društvene mreže

30.08.2017 u 10:47

Bionic
Reading

Hrvatski sportski novinar Slobodan Mufić, koji unazad nekoliko godina živi u Švedskoj, na svojem je profilu na Facebooku podijelio status u kojem opisuje kako je svoju kćer upisao u tamošnju školu te s kojom lakoćom funkcionira tamošnji obrazovni sustav

Mufić je na svojem profilu na Facebooku opisao 'slatke muke' pri upisu djeteta u švedsku osnovnu školu, u kojoj učenici zadužuju iPad i besplatni školski pribor, dok za razliku od njih hrvatski vršnjaci još uvijek šilje olovke, a roditelji se zadužuju kako bi djeci kupili školske udžbenike.

Opisujući tijek upisivanja svoje kćeri Leone u osnovnu školu Lunden, Mufić je očekivao čitav niz obaveza i izdataka, a na kraju se ispostavilo kako se tamošnji obrazovni sustav u potpunosti brine za učenike. Dovoljno je naime bilo to da se Leona pojavi na nastavi jer švedski obrazovni sustav organizira individualno učenje švedskog jezika, ali i materinjeg, kako ga dijete ne bi zaboravilo. Jedina pitanja ravnatelja škole upućena Mufićima bila su ona zna li njihova kći plivati i je li cijepljena.

Razgovor Mufića s ravnateljem škole udaljene od njihovog doma dvjestotinjak metara potrajao je tek nekoliko minuta i tada mu je ravnatelj savjetovao da će malena Leona koja još nije naučila tamošnji jezik najbolje svladati ga ukoliko bude u razredu s ostalom djecom, a ako negdje 'zapne', s njom će individualno raditi nastavnica švedskog jezika dva sata dnevno.

Hrvatska obitelj nemalo se iznenadila kada je doznala da švedski obrazovni sustav omogućuje i dopunsku nastavu materinjeg jezika te kako će Leonu na nastavu hrvatskog jezika besplatno voziti taksi i potom je vratiti kući jer se škola koja u programu ima dopunsku nastavu nalazi na drugom kraju grada.

Pored toga, obitelj Mufić nije se morala brinuti za udžbenike i školski pribor, već samo za bateriju iPada koji zadužuju učenici u švedskim školama. Također, švedskim školarcima osigurani su doručak i ručak i to u obliku dva menija, mesnog i vegetarijanskog, a sve to, kako zaključuje Mufić, na račun tamošnjih poreznih obveznika.

U razgovoru za tportal Mufić je pojasnio razloge odlaska u Švedsku kazavši kako je glavni povod preseljenju bila hrvatska zaostalost u mnogim stvarima.

'Shvatili smo da je od završetka rata prošlo 20 godina, da svijet krupnim koracima grabi naprijed, da Hrvatska ostaje zarobljena u prošlosti i zaokupljena unutrašnjim sukobima te da je do mirovine ostalo samo 20 godina i da se treba pokrenuti zbog naše kćeri', kazao nam je Mufić, dodajući kako razlozi odlaska nisu bili materijalne prirode.

Štoviše, novinar je tportalu kazao da su u Hrvatskoj sasvim solidno živjeli, ali kako su htjeli život kakav uživaju njegove kolege u zapadnoj Europi.

'Nismo bili gladni u Hrvatskoj, imali smo dva auta, dvije dobre plaće, veliki novi stan u Zagrebu i kuću na moru, ali je Hrvatska, nažalost, krenula nekim putem na kojem ju ne želimo i ne možemo pratiti', zaključuje Mufić u razgovoru za tportal.