PRIPREME ZA PASTORALNI POHOD

Što morate učiniti da biste vidjeli Papu?

20.04.2011 u 13:00

Bionic
Reading

Mjesec i pol prije dvodnevnog posjeta pape Benedikta XVI Hrvatskoj, crkvene i državne vlasti ubrzano rade na zahtjevnoj pripremi. Na današnjoj konferenciji za novinare predstavljena je nova internetska stranica posvećena isključivo tom događaju, ali i mnogi drugi detalji

Na pitanje koliko se vjernika očekuje na središnjem susretu s vjernicima na zagrebačkom Hipodromu, Mijo Gorski, pomoćni zagrebački biskup i predsjednik Odbora Zagrebačke nadbiskupije za doček Svetog Oca, nije mogao odgovoriti. 'Prerano je govoriti očekujemo vrlo velik odaziv. Sada govoriti o brojki bilo bi promašeno, mi pripremamo toliko prostora da neće biti iznenađenja', rekao je.


Svi oni koji žele biti na susretima s papom morat će imati posebne ulaznice koje će biti dijeljene po župama. Na bdijenje koje će biti 4. lipnja na Trgu bana Jelačića u 19.30 mogu doći samo mladi: srednjoškolci, studenti i radnička mladež, kako je pojasnio biskup Gorski. Prijave se ispunjavaju u župama te će nakon toga biti tiskane ulaznice. Sve informacije vjernici i svi zainteresirani moći će saznati na posebnoj internetskoj stranici posvećene papinom dolasku.

Isto je i s ulaznicama za središnje misno slavlje na Hipodromu 5. lipnja. Broj prijavljenih vjernika i podijeljenih ulaznica bit će poznat sredinom sljedećeg mjeseca.Uzvanici koji će se susresti s Papom u Hrvatskom narodnom kazalištu neće trebati u svojim župama podizati ulaznice poput običnog puka, već će im biti poslane pozivnice; tko će sve biti među 700 uzvanika, koliko ih stane u HNK, biskupi ne otkrivaju. Tajnik HBK Enco Rodinis rekao je da je riječ o predstavnicima civilnog društva, politike, znanosti, kulture i poduzetništva, Diplomatskog zbora te vjerskim predstavnicima. Pojasnio je da crkvene vlasti imaju svoj popis uzvanika, a državna tijela svoj.

A predstavnik državnih tijela, ministar vanjskih poslova te predsjednik Državnog odbora za pripremu i praćenje posjeta Svetog Oca Benedikta XVI RH Gordan Jandroković istaknuo je da će posjet Pape dodatno osnažiti izvanredne odnose Hrvatske i Vatikana. Prisjetio se da je riječ o suradnji dugoj 14. stoljeća. Jandroković je zahvalio Svetoj stolici na tome što je Hrvatsku priznala prije svih, što je za Vatikan iznimka.

Papa za Europsku uniju

Jandroković je i Papu uključio u strategiju za što skoriji završetak pregovora za EU. 'Posebno bih naglasio važnost trenutka jer se posjet događa pred kraj pregovora s EU-om. Jasna je poruka koju nam Papa šalje: da želi Hrvatsku u Europskoj uniji, no bez odricanja tradicije i vjere', rekao je Jandroković.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Marin Srakić
kaže da je bilo upitno hoće li Papa posjetiti Hrvatsku. 'Radosni smo što je Sveti Otac prihvatio naš poziv iako smo bili malo skeptični hoće li pristati jer je za ovu godinu imao dogovoreno niz pohoda. Naš je poziv stigao u zadnji trenutak, a Papa ga je bez oklijevanja prihvatio', rekao je prvi čovjek Crkve.

Mirenje s novinarima
Blagoglagoljivo je istaknuo veliku važnost medija u praćenju papinog posjeta. 'Htjeli priznati ili ne, znamo kako je snažna uloga medija i koliko oni mogu pomoći da pohod uspije', rekao je Srakić. Njegovo isticanje medijske uloge pred mnogobrojnim novinarima na konferenciji za novinare svojevrsno je posipanje pepelom nakon što je sisački biskup Vlado Košić početkom prošlog tjedna hrvatske medije usporedio s Goebbelsovim metodama. ‘Najmoćniji ste, nažalost po zlu’, rekao je Košić za Radio Sljeme.