SAVJET EUROPSKIM VLADAMA

Što morate učiniti ako želite napustiti euro

25.11.2011 u 22:07

Bionic
Reading

Dok zemlje Europske unije pokušavaju naći rješenje za spas eurozone, pojavili su se i savjeti što bi vlade trebale napraviti žele li napustiti euro i vratiti se starim nacionalnim valutama

1. Pripremiti se na masovno podizanje novca

Građani bi zbog krize i poljuljane stabilnosti eura mogli početi povlačiti novac iz banaka, pa bi one trebale ograničiti novčane iznose koji se mogu podići.

2. Pokušati ograničiti odljev kapitala

Vlade se moraju pripremiti i na eventualne dokapitalizacije i sanacije europskih banaka koje bi mogle biti ugrožene propadanjem eura.

3. Prilagoditi se novoj nacionalnoj valuti

Nestabilna financijska situacija i potonuće u novu recesiju mogli bi dovesti do odljeva kapitala, što bi vlade morale pokušati privremeno kontrolirati.

4. Prilagoditi iznose kredita i zaduženja

Nestane li euro kao zajednička valuta, potrebno je prilagoditi zakone prema kojima će se napraviti nov izračun plaća u novoj/staroj nacionalnoj valuti.

5. Izraditi plan pomoći europskim bankama

Zbog nove financijske krize vlade bi mogle izgubiti sposobnost posuđivanja novca, pa je potrebno dobro prilagoditi državne proračune novoj situaciji.

6. Uravnotežiti državne proračune

Važno je i ponovno izračunati iznose zaduženja i kredita kako bi se oni što bolje prilagodili novoj valuti i kako građani ne bi bili oštećeni konverzijom.

7. Postaviti nove fiskalne i monetarne okvire

Kako bi vratile poljuljano povjerenje europskih građana i kredibilitet, vlade moraju postaviti nove fiskalne i monetarne okvire.

8. Pripremiti nove papirnate novčanice i kovanice

Napusti li se euro, države moraju biti spremne na tiskanje i distribuciju novog, vlastitog novca, odnosno na vraćanje starim nacionalnim valutama.

9. Priviknuti strojeve na nove valute

Ništa manje važno nije ni reprogramiranje računala i bankomata zbog primjene nove valute.