ZDRUŽENO-TAKTIČKA VJEŽBA

Što je Vučić rekao kad su ga upitali za usporedbu hrvatske i srpske vojske?

09.09.2019 u 13:43

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nadgledao je u nedjelju združeno-taktičku vježbu s bojevim gađanjem Begej 2019, koju je Vojska Srbije održala na poligonu Titel, te je tom prilikom usporedio vojsku svoje države s Hrvatskom vojskom

Srpski predsjednik je nakon vježbe ocijenio kako je vojska 'obavila dobar posao' te je tom prilikom pohvalio donacije kineske vlade, od čamaca i kamiona do motornih saonica, ali i naglasio kako srpska vojska mora biti 'dovoljno snažna kako bi zaštitila Srbiju od uljeza'.

'Vojska Srbije je snažnija nego što je ikada bila, a bit će još snažnija. Vjerujem da ćemo do veljače useliti prve vojnike u stanove koje smo gradili za njih, a bit će i povećanja plaća', najavio je Vučić, posebno pohvalivši pilote MiG-ova 29 koji su obavili zadaće po lošoj vidljivosti te je od ministra obrane Aleksandra Vulina zatražio da ih nagradi zbog toga.

Upitan koliko je snažna Hrvatska vojska, Vučić je ocijenio da Hrvatska ima 'izuzetno jaku armiju'.

'Imaju ljude koji odlično obavljaju svoj posao. Hrvatska vojska ima slabih točaka, ali je izuzetno snažna armija i mi im čestitamo na tome', izjavio je Vučić.

Vježbu je pratio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavivši kako mu je 'drago što je vidio da je srpska vojska stabilna i dobro opremljena vojska'.

U vježbi Begej 2019 sudjelovalo je 900 pripadnika Vojske Srbije iz redova kopnene vojske, ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te specijalne brigade. U vježbi su sudjelovala 33 borbena vozila te 31 plovni objekt, 13 zrakoplova, 62 neborbena vozila i 89 inženjerijskih sredstava.

Tema vježbe bila je prikazati borbenu skupinu u napadu s forsiranim prelaskom rijeke, a cilj je bio pokazati obučenost zapovjednih snaga i podčinjenih postrojbi borbene skupine u pripremi, organiziranju i izvođenju borbene operacije.

Vježba se izvodila u nekoliko faza, a kako je navedeno, realizirano je ubacivanje izviđačke skupine u neprijateljski borbeni raspored i specijalni desant u neprijateljsku dubinu, polaganje riječne minske prepreke i sprečavanje napada neprijateljskih ratnih brodova protubrodskim sredstvima, kao i zračna priprema napada i zračna podrška.

Uz to, prikazana je topnička priprema napada, kao i riječni desant, prijevoz borbene tehnike preko rijeke i uvođenje u borbu, napad na neprijateljski zapovjedni brod, razminiranje plovnog puta, djelovanje na ciljeve s kopna i broda te formiranje pontonskog mosta i prijelaz borbene skupine preko mosta.