PROČITAJTE TRANSKRIPT

Što je točno rekao Lalovac o privođenju bankara i menadžera

10.07.2015 u 15:37

Bionic
Reading

Što je točno rekao ministar financija Boris Lalovac u intervjuu koji je uzburkao javnost - je li najavio konkretna uhićenja ili 'samo' istrage tzv. poreznog Uskoka koje bi mogle rezultirati uhićenjima? I ministar Bauk danas je imao potrebu tumačiti da kolega Lalovac nije spominjao konkretna uhićenja, no iz transkripta jučerašnjeg razgovora s novinarom HRT-a Petrom Štefanićem jasno je da neki bankari i gospodarstvenici ne mogu spavati mirno

Novinar HRT-a: Ministre Lalovac, dobrodošli u Dnevnik HRT-a. Recite, jeste li vi pod policijskom zaštitom?

Lalovac: Pa da. Ovih zadnjih nekoliko dana dobio sam zaštitu, ali ne bih smatrao to ništa spektakularnim i mislim da će ona vrlo brzo završiti.

Novinar HRT-a: Zašto? Zbog čega?

Lalovac: Pa ne znam. To je vjerojatno bila određena procjena policije, ali znate da je ovaj posao koji radim vrlo zahtjevan i težak i zamjerate se mnogim ljudima. Vidite u zadnje vrijeme da su se određeni odnosi mene kao ministra financija zahuktali. Ja se nadam da ćemo se fokusirati na rješavanje problema, a ne na osobna pitanja.

Novinar HRT-a: Imali ste onaj sukob u Ministarstvu financija te je izašla priča da ste dobili prijetnje Bože Prke. Je li to zbog toga ili zbog najnovijih istraživanja transfera braće Mamić?

Lalovac: Ja ne bih o imenima, imena meni nisu bitna. Bitno je reći da Ministarstvo financija, odnosno taj poseban ured Ministarstva istražuje brojne transakcije. U tim transakcijama koje smo istraživali i prema inozemstvu pronašli smo određene račune. Ne govorim ponovno o iznosima. Govorim ne o jednom poslovnom bankaru, već o više njih, i pokušavamo istražiti nesrazmjer imovine te jesu li plaćeni porezi, tako da se tu ne bi trebao nitko posebno uznemiravati. Porezi moraju biti plaćeni.

Novinar HRT-a: Znate zašto pitam. U medijima je izašla priča da vam je Božo Prka prijetio. Izašla je i priča da ste vi sami tražili policijsku zaštitu. Dakle, vi je niste tražili?

Lalovac: Ne. Pustimo sada te stvari. Znači, bitno je reći da nema nedodirljivih, što sam više puta najavljivao, i da ovaj posao koji radimo, kada nađete takve određene transakcije, nije ugodan. Vjerojatno su se određeni našli ugroženi, tako da ja tu spuštam lopticu i kažem - dođite u Poreznu upravu, predajte svoje prijave, jeste li platili porez i tu je priča završena.

Novinar HRT-a: Ali, gospodine Lalovac, sve je izašlo u medijima, dakle moramo raščistiti tu priču s gospodinom Prkom. Dakle, nije mala stvar ako vas je jedan bankar na neki način ucjenjivao - on bi trebao odgovarati za to. Ako ste vi cijelu priču na neki način iskonstruirali, onda ni vaša pozicija ne bi smjela biti nedodirljiva.

Lalovac: Ništa nije iskonstruirano. Postoje svjedoci, postoje dokazi. Međutim, ja ne smatram da je to neka prevelika tema o kojoj bismo trebali razgovarati. Ja se ovdje brinem da svi hrvatski građani plaćaju porez i samo se na to fokusiram.

Novinar HRT-a: Dobro. Jeste li vi na tom sastanku bankarima, i to je navodno bio izvor njihove nervoze, spomenuli da se češlja ta njihova imovina također?

Lalovac: Da. Češlja se imovina ne samo svih poslovnih bankara koji imaju određene transakcije i, ukoliko postoji određeni nerazmjer imovine, zna se da postoji zakon i da nema nedodirljivih te da je zakon za sve jednak i oni će poreze morati platiti ukoliko ih nisu platili.

Novinar HRT-a: Je li vama, ministre Lalovac, normalno da u jednoj zemlji ministar financija ima policijsku zaštitu? Dakle, svojedobno smo slušali priču kako državni odvjetnik Mladen Bajić nema policijsku zaštitu. Dakle, jeste li vi na neki način postali organ progona u ovoj zemlji?

Lalovac: Gledajte, radim težak posao i kada se prvi puta u 25 godina države ipak... svi su pričali o tim računima u inozemstvu… Sada prvi put ova vlada Zorana Milanovića konkretno provodi te stvari i vjerojatno je da imate određene neugodnosti. Ja se osobno ne smatram ugroženim niti smatram da su to određene prijetnje, međutim policija neka odradi svoj dio posla, a Ministarstvo financija će odraditi svoj dio posla i to je to.

Novinar HRT-a: Porezni USKOK, kako ga nazivaju novinari, i istraga prema braći Mamić… možete li nam reći koliko dugo već funkcionira taj ured, nešto su novinari o njemu već pisali, i hoće li biti novih slučajeva? Kada ste ga najavili, rekli ste da se radi na deset velikih slučajeva.

Lalovac: Tako je. Prije godinu dana sam krenuo s tim novim uredom upravo da bismo mogli sagledati cjelokupnu sliku porezne evazije. Prije godinu dana zajedno s državnim odvjetnikom, gospodinom Cvitanom bio sam u SAD-u u središtu američke porezne uprave i imali smo snažnu podršku na najvišoj razini i ponudili su RH maksimalnu kooperativnost. Oni su tu na operativnoj razini došli u Ministarstvo financija, radili smo i s brojnim drugim takozvanim službama, ali sve zajedno s Državnim odvjetništvom.

Novinar HRT-a: Novi slučajevi?

Lalovac: Novih slučajeva će vrlo brzo biti. Ne radi se ni o kakvim političkim progonima. Nas samo zanima da ljudi plate porez u Hrvatskoj jer porez nam je potreban radi stabilnosti zemlje. Vidite što se događa u drugim zemljama, Grčkoj… Nije to samo praćenje duga, već plaćanje poreza…

Novinar HRT-a: Kažete da to nije politički orkestrirano, kako možemo čuti od onih koji su progonjeni, ali i iz oporbe. Ali zašto baš sada? Upada u oči da se negdje pred kraj mandata Vlade kreće orkestrirano. Sami ste sada rekli - bit će i novih slučajeva.

Lalovac: Tako je. Bit će novih slučajeva, ali, kažem vam, prije godinu dana krenuo je taj poseban ured na principima kako se to radi u Americi i europskim zemljama. Gledajte, ukoliko imate dokumente iz poslovnih banaka o transakcijama, dokumente koji nemaju veze s Ministarstvom financija i Državnim odvjetništvom… mi smo se počeli baviti dokumentima i na tim dokumentima je utvrđeno kako nije plaćen porez. Znači, ti dokumenti su vađeni iz poslovnih banaka, tako da tu nema nikakvih mogućnosti utjecaja političkih, a za nove slučajeve vrlo brzo ćete čuti. Ured je vrlo blizu kraja da procesuira još određene…

Novinar HRT-a: O kojim se tu slučajevima radi?

Lalovac: Radi se o velikim iznosima. Mene tu imena ne zanimaju, razumijete. Oni imaju OIB. Po OIB-u se izbaci imaju li oni velik nerazmjerni iznos, je li radio transakcije - mene imena ne zanimaju… a radi se o višemilijunskim iznosima.

Novinar HRT-a: Možemo li barem biti konkretni kada već najavljujete - radi li se o osobama iz političkog ili sportskog miljea?

Lalovac: Ne radi se o tim osobama. Radi se o osobama iz gospodarstva.
Novinar HRT-a: Nekakvi rokovi, kad već najavljujete?

Lalovac: Vrlo brzo, već u nekakvih petnaest do dvadeset dana. Mi smo već neke dokumente predali Državnom odvjetništvu, nešto još finaliziramo i oko nerazmjera imovine između prihoda i onoga koliko su oni trošili tako da intenzivirali smo i radili smo puno na njima. Znate, to su kompleksni slučajevi i treba otkriti takve određene prijevare. Vrlo brzo ćete biti upoznati s tim novim slučajevima.

Novinar HRT-a: Ministre, smijete li vi najavljivati progon ovako unaprijed u ovom trenutku?

Lalovac: Nema tu nikakvog progona, samo govorimo da u ovoj državi svi moramo biti jednaki i plaćati poreze. Gledajte, nedavno hodam cestom i gledam građevinare koji rade na plus 40 i koji uredno plaćaju svoje poreze. Sada samo postavljam pitanje jesmo li svi u ovoj državi jednaki? Oni koji drže račune u inozemstvu - jesu li platili porez? Samo ih netko treba pitati jeste li ili niste? To je sve što mi tražimo.

Novinar HRT-a: Postajete li vi neki nositelj antibankarskog raspoloženja u ovoj zemlji? S jedne strane imamo kritike na vašu stranku SDP, kažu da je ona izdala ljevicu, s druge strane kažu da ste mala Siriza - gdje je tu istina?

Lalovac: Nismo mi ni mala Siriza ni… ova Vlada ima svoje jasno određene programe, s poslovnim bankama imamo vrlo jasnu komunikaciju i želimo da se riješe određeni problemi, da ne može teret biti samo na građanima. Znate, neoliberalna ekonomija kaže da je u središtu banka i samo stabilnost banaka… mi kažemo da je u središtu stabilnost građana i njihov dohodak, a bankari i bankarski sustav su tu da razviju tu ekonomiju, a ne da je guše. Nama se dogodilo upravo suprotno.

Novinar HRT-a: Samo jedno pitanje još. Dakle, ove istrage o kojima govorite, je li moguće da idu prema nekom iz bankarskog miljea?

Lalovac: Bit će i iz bankarskog miljea, bit će i iz drugih miljea.

Novinar HRT-a: Recite, ministre, je li problem sa zaduživanjem hrvatske države sada nakon ovih zbivanja u Grčkoj? Da li nam zaduživanje postaje skuplje?

Lalovac: Nije. Evo, jučer smo napravili zaduživanje u hrvatskoj kuni, to je prvo izdavanje u hrvatskoj kuni i to desetogodišnjih obveznica gdje je kamata 4,6, odnosno kupon 4,5 posto… zadužili su se većinom hrvatski mirovinski fondovi, što znači da će se posuđivati novci iz hrvatskih mirovinskih fondova i mislim da je to dobra opcija da ne budemo pod utjecajem sličnih tokova.

Novinar HRT-a: HDZ-ova primjedba da je vanjski dug narastao enormno, da su alarmantne brojke…?

Lalovac: Znate, o vanjskom dugu ne ovisi samo država. Država ima limite koliko se može zaduživati i to radi u proračunu.

Novinar HRT-a: Gospodin Šuker je rekao da je udio državnog zaduženja tu također rastao?

Lalovac: Gledajte, gospodin Šuker vrlo dobro zna, ja se nadam da zna da se država ne može više zadužiti koliko je prošlo kroz proračun, kako je glasao Sabor. Tako da se u to politikanstvo ne bi trebalo miješati. Znači, država je stabilna, javne financije su stabilne, bez obzira na situaciju kakva je na međunarodnom tržištu i tu nema nikakvih problema.

Novinar HRT-a: Samo za kraj još dva pitanja. Hrvatska je na prvom mjestu po EUROSTAT-u među zemljama EU-a po potrošnji izvršnih i zakonodavnih organa, da gledateljima to točno možemo reći, dakle, financiranje Vlade, Sabora… Što kažete na to?

Lalovac: Pa evo, ja moram priznati osobno, kada govorimo o mojim osobnim primanjima, koja su javna, znači moja je plaća oko 15.000 kuna, pa vi sami vidite koji posao radim, koje su to borbe s bankama, koje su to velike porezne utaje u milijunskim iznosima... Ja osobno smatram da je to plaća koja je pristojna, da je to tri puta više od hrvatskog prosjeka, a ja ću vidjeti o kojim se iznosima radi, kojim iznosima baratamo da punimo državni proračun, ali nisam preplaćen za ovaj posao koji radim.

Novinar HRT-a: Samo za kraj, još jedno pitanje. Ministre, rekli ste, ima li jedna stvar koju sada poduzimate, a reći će oporba da poduzimate na kraju mandata, za koju vam je žao da niste krenuli ranije, da ste pogriješili i priznali pogrešku?

Lalovac: Svi smo mi griješili, treba priznati pogreške, međutim napori su bili ogromni, znate da smo preuzeli 45 milijardi nelikvidnosti, dosta se to zaboravlja… Mislite da su to jednostavni procesi… Svaki dan razgovaramo o ljudima koji ne isplaćuju plaće, koji ne mogu primiti plaće… Tu smo isto na temelju Ministarstva financija krenuli, išli smo u osobnu imovinu tih vlasnika i poduzetnika pa se odjednom našlo za plaće. Gledajte, to su velike traume koje pokušavamo iz dana u dan raditi i ja se nadam…

Novinar HRT-a: Je li se trebalo prije zadnje godine mandata?

Lalovac: Gledajte, puno se radilo. Sada će se na kraju mandata vidjeti rezultati. Nije lako u šestoj godini recesije i krize i odmah u prvoj dati rezultate.

Novinar HRT-a: Evo, ipak ću vas još jedno pitanje pitati za kraj. Već su novinari primijetili da će SDP igrati na vas kao na političku strategiju, možda je i ovaj intervju dio toga… Recite mi, politički gledano, je li Lalovac čovjek na kojeg će igrati SDP?

Lalovac: O tome odlučuje premijer Milanović. Mi smo svi jedan tim i mislim da kao tim dobro radimo. Gledajte, jako velike probleme imaju ministar zdravlja, rješava probleme u zdravstvu, potpredsjednik Vlade rješava investicije… ja se uvijek gledam kao da sam dio tima.

Novinar HRT-a: Gospodine Lalovac, hvala vam na ovom razgovoru.

Lalovac: Hvala vama.