škola za život

Što je taj mrski Loomen protiv kojeg su skandirali nastavnici na velikom prosvjedu i zbog kojeg rade do sitnih noćnih sati

26.11.2019 u 18:04

Bionic
Reading

'Ministrice, vatru ti naloži pa u nju Loomen lijepo složi', samo je jedan od transparenata gnjevnih učitelja i nastavnika s velikog prosvjeda koji je održan u ponedjeljak, a koji se ticao mrskog im Loomena. Čak su govornici u jednom trenutku potencirali skandiranje 'Dolje Loomen!'. Oni koji nemaju veze s obrazovnim sustavom ili nisu upućeni u reformu školstva pitali su se tko je ili, bolje rečeno, što je taj Loomen

Škola za život od rujna je ozbiljno zakoračila u hrvatske škole. Javnost je u fokusu imala ono što ona donosi učenicima, no ogromne je promjene donijela i učiteljima i nastavnicima. Promjena se zove Loomen, engleska inačica riječi 'lumen' iliti genijalac.

Loomen je informatička platforma kojom bi se trebali služiti svi prosvjetari koji već imaju doticaja sa Školom za život, a poželjno bi bilo da to čine i oni koji ga još nemaju. Jer će uskoro imati.

Iako se informatizacija svega i svačega zaziva u kontekstu oslobađanja od papirologije i prekomjerne birokratizacije, mnogi će učitelji reći da je Loomen donio upravo suprotno.

I naš sugovornik, nastavnik povijesti Luka Žužul, s kojim smo razgovarali nakon jučerašnjeg prosvjeda, prozvao je Loomen kao krivca zbog kojeg tuče prekovremene sate kod kuće u večernje sate, kad mora popunjavati sve što treba na ovoj zahtjevnoj platformi.

Na Loomenu se nalazi svašta: virtualne učionice, kvizovi, pripreme, testovi, edukacije, zadaci koje učitelji moraju ispuniti… Što više sadržaja ispune, to više značkica dobivaju.

Ne onih s iglicom, koje će zabosti u rever kaputa. Značke su virtualne, šarene i simpatične. U tolikoj mjeri da su čak poslužile kao inspiracija za prošli fašnik.

  • +22
Prosvjednici na Trgu bana Jelačića Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Tada se Milana Arbutina, učiteljica matematike i fizike u zagrebačkoj Osnovnoj školi Zapruđe, prerušila u generala Škole za život. 'Generalsku uniformu' ukrasila je s 50-ak znački, poslavši time ironičnu poruku. Na ovu masku nadovezao se i transparent s prosvjeda 'Virtualne značke ne plaćaju račune'.

Mnogi prosvjetari alergični su na Loomen te taj sustav smatraju degradacijom struke, anonimnim Big Brotherom…

Ravnateljica OŠ Zapruđe Ružica Vitman Sović za Jutarnji list komentirala je fašničku masku svoje kolegice riječima: 'Primijetila sam da su učitelji toliko opterećeni Loomenom, toliko umorni, neispavani i nemaju vremena za privatan život da nam svima treba humora. Stalno se bavimo rješavanjem zadataka ne bismo li postigli što bolje kompetencije. Zato se međusobno zovemo lumenke i lumeni - to nam je interna šala koja je rezultirala skupljanjem značaka koje se nakon obavljenih webinara, seminara, radionica, kvizova i vježbi dobivaju u našem elektroničkom sučelju koje prati učitelje u napretku.'

  • +10
Blaženka Divjak u Ciboni Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'Društveni život sveo im se na to da što prije sjednu uz računalo i obave zadatke. Ne tvrdim da su to beskrajno teški zadaci, no ne baratamo svi istom količinom znanja da bismo ih automatski rješavali, nego zahtijevaju promišljanje. Neki učitelji kod kuće nemaju računalo, pa sjede do kasno u školi. Ljudi se vrlo ozbiljno i sustavno pripremaju za Školu za život, iako još nemaju odgovore na konkretna pitanja. Što da kažem, humor nas drži', objašnjavala je Vitman Sović.

O Loomenu ne misli ništa dobro ni nova šefica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać.

'Na Loomenu sam bila samo jednom! Bila je to edukacija ‘Kako uspješno učiti u online okruženju’. Trajala je tri sata, a velik dio toga ‘treninga’ potrošen je na to kako se logirati, pristupati virtualnim učionicama, kako koristiti forume itd. Sudjelovanje u Loomenu, s obzirom na moje znanje, s obzirom na to da sam bila više od deset godina imenovana od Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta u Zagrebu mentorom studentima kroatistike i s obzirom na to da sam doktorica znanosti i pisac te radim u jednoj srednjoj školi – čini mi se gubitkom moga vremena. Osobno vidim puno drugih načina na koje se mogu educirati. Smatram Loomen onim prvim korakom za nastavnike i učitelje kada doista ne znaju kako i odakle krenuti… Jedini pravi certifikat, ‘značka’, može biti uspjeh učenika koji grade zajedno nastavnici i učenici kroz natjecanja... Loomen ne bih propisivala kao edukaciju bez koje nećete moći poučavati u razredima obuhvaćenima Školom za život jer su profesori svojom diplomom dobili najvažniju značku. Moja najveća ‘značka’ moj je doktorat', kazala je Brezak Stamać svojedobno za portal srednja.hr.

Loomen je opjevan i u pjesmici koja je izvedena na velikom skupu prosvjetara uključenih u Školu za život u travnju u Ciboni.

Predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja izvodili su je s nekolicinom okupljenih, a po grupama na društvenim mrežama i nastavničkim forumima još se dugo nakon toga oštro kritizirao potez resornog ministarstva koje je propagandnom pjesmicom, kako su smatrali, degradiralo struku.

Doduše, i sindikalisti su pokazali da imaju talent za stihove na ranijim prosvjedima, kad su pjevali bećarce.

Haj'mo, znalci eksperimentalci,

u rujnu nam dolaze i frontalci.

Loomen mi je drago ime,

sve ja znam, tu nema zime.

Mentori nas maze, paze, ponekad nam podilaze.

Dobro je što tu smo svi,

jer Škola za život, to smo mi.

Bilo nam je prekrasno, vidimo se uskoro!