PEDOFILSKI SKANDAL

Što je papa rekao irskim biskupima?

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.02.2010 11:31
  • Objavljeno 17.02.2010 u 11:24
papa benedikt irska

papa benedikt irska

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Papa Benedikt XVI. u utorak je osudio inertnost irske Katoličke crkve glede pedofilskog skandala u njezinim redovima i pozvao na poduzimanje 'konkretnih' mjera u svrhu 'obnove moralne i duhovne vjerodostojnosti Crkve'

U priopćenju izdanom nakon triju izvanrednih sastanaka Pape s irskim katoličkim svećenstvom održanih u ponedjeljak i utorak iza zatvorenih vrata u Apostolskoj palači u Vatikanu navodi se kako je Benedikt XVI. osudio činjenicu da 'vodstvo irske Crkve godinama nije učinkovito reagiralo na seksualno zlostavljanje mladih koje su provodili pripadnici irskog svećenstva'.

'Sveti Otac naglasio je kako spolno zlostavljanje djece i mladih nije samo gnusan zločin, nego i težak grijeh koji vrijeđa Boga i ranjava ponos ljudskog bića, stvorenog na njegovu sliku', stoji u priopćenju.

Biskupe je pozvao da poduzmu 'konkretne mjere kako bi zacijelili rane zlostavljanih... i obnovili duhovnu i moralnu vjerodostojnost Crkve'.'Iako svjestan da se sadašnja bolna situacija neće razriješiti brzo, zatražio je od biskupa da se prema problemima iz prošlosti postave čvrsto i odlučno i sa sadašnjom se krizom suoče iskreno i hrabro', navodi se.

I u razgovorima s Papom, 24 irska biskupa su priznala kako su krizu uzrokovale 'pogrešne prosudbe i propusti' i obećala kako će u potpunosti surađivati sa svim institucijama irskih civilnih vlasti u provedbi istrage.

No, to je obećanje ostalo u sjeni odluke papinskog poslanika u Irskoj kardinala Giuseppea Leanze da ne svjedoči pred odborom za vanjsku politiku irskog parlamenta, koji provjerava suradnju Crkve u istragama oko prikrivanja seksualnog skandala s djecom na najvišim razinama crkvenih vlasti.

Apostolski nuncij Leanza, koji je također sudjelovao na sastancima s Papom, u ponedjeljak je odboru poslao javno pismo u kojem navodi da se neće odazvati na ispitivanje.'Želim vas izvijestiti da nije uobičajeno za Svetu Stolicu da apostolski nunciji odgovaraju pred parlamentarnim povjerenstvima', navodi Leanza u pismu.

Analitičari procjenjuju da je takvim potezom nuncij strahovito otežao ispunjenje proklamiranog cilja o obnovi duhovne i moralne vjerodostojnosti Katoličke crkve u Irskoj.

Zastupnik u irskom parlamentu Alan Shatter rekao je kako 'ne samo što je žaljenja vrijedno, nego je i neshvatljivo' to što Leanta ne želi objasniti pomanjkanje suradnje Vatikana s irskim istražiteljima, osobito u svjetlu činjenice da je 'u Rimu priznato da su pripadnici svećenstva u Irskoj krivi za odurno seksualno zlostavljanje djece'.

Teme o kojima se raspravljalo na sastancima Pape i irskih svećenika poslužit će i kao pomoć Svetom Ocu u pripremi posebnog pisma irskom narodu, koje bi trebalo biti objavljeno tijekom korizmenog razdoblja, u kojem bi se trebao ispričati na propust Crkve da zaštiti tisuće djece.

No, to neće zadovoljiti irske vjernike, koji traže mnogo više.'(Papine) riječi se doimaju vrlo snažnim i to je upravo ono što nam je potrebno. No to su i dalje samo riječi i treba vidjeti hoće li slijediti i djela i hoće li ona ići dovoljno daleko', rekao je osnivač udruge Irish Survivors of Child Abuse group John Kelly.

'Irski narod i žrtve imaju pravo od Pape očekivati čvrsta djela, imamo pravo očekivati da Papa one koji su činili zločine i one koji su ih prikrivali suoči s njihovom odgovornošću', rekao je Kelly.

Kelly je zatražio i odštetu koju bi žrtvama spolnog zlostavljanja isplatila Katolička crkva, a aktivisti zahtijevaju i da se udalje s položaja 'svi svećenici koji su zgriješili'.'Tek će onda (Papa) moći doći u Irsku kako bi se ispričao', jer u ovom trenutku 'vlada velika ogorčenost spram Crkve koja se ponašala tako pasivno', dodao je.

Papa Benedikt XVI. početkom veljače najavio je kako u zasad nepoznatom terminu planira prvi posjet Velikoj Britaniji otkako je izabran za Svetog Oca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi