INVENTURA

Što je obilježilo Zagreb u 2013. godini?

30.12.2013 u 20:25

Bionic
Reading

Zagreb je u 2013. godini ponovno preuzeo novi stari gradonačelnik Milan Bandić. Snižene su cijene parkiranja, zaživjeli su POS-ovi stanovi, trovali su se kućni ljubimci, preživjeli smo zimsku mećavu i ljetnu oluju, a počeli su se iznajmljivati i gradski bicikli. Bez obzira na rekordnu nezaposlenost, godina je završila predblagdanskom groznicom i adventskom idilom na zagrebačkim ulicama, a u 2014. ulazimo s novinom da za jedno nepropisno parkiranje ne stiže pauk, već upozorenje

2013. u Zagrebu nije počela dobro. Stanovnicima Podsuseda i Gajnica strah u kosti utjerale su jake eksplozije. Jedna na željezničkoj pruzi, druga na autobusnoj stanici. Postavio ih je bombaš iz Stenjevca Vojislav Blažević.

'Ne osjećam se baš previše sigurno. Kao u ratu, kad malo jače eksplodira granata. Nekako je čudno. Podsjetilo me na 1991. godinu', kazali su tada Zagrepčani.

Snježna bomba ubrzo je ponovno pogodila Zagreb, gradske službe još su jednom zakazale, a građani su kasnili na posao.

'Uvijek zakažu u ovom dijelu. Koma, nema se gdje hodati. Preljuta', ljutiti su bili Zagrepčani.

Zbog nezadovoljnih građana, Stožer Zimske službe preuzeo je gradonačelnik Milan Bandić, koji je svakodnevno obilazio snijegom zatrpane dijelove Zagreba.

'A što da radim, nego da radim svoj posao. Što bih trebao? Pobjeći iz Zagreba. Ili kao Batman loviti pahulje po gradu prije negoli padnu na tlo. Pa, molim vas'.

U Zagrebu se snijeg uskoro otopio, a počela je vruća kampanja uoči lokalnih izbora. Riječi se nisu birale, na tapeti je često bila tadašnja Uprava Zagrebačkog holdinga.

'Pa nije njima Holding tata ostavio, ali ne voli tatu. Jer da vole tatu, onda bi poslovali kako Bog zapovijeda, a ne se ponašali kao pijani milijarderi', kazao je Bandić.

U utrku s prvim čovjekom grada, umjesto Davora Bernardića ušao je SDP-ov Rajko Ostojić, uz poruke da je to bila isključivo njegova odluka.

'U Gradu Zagrebu danas imamo autokraciju. To naprosto nije moj stil. Bit ću gradonačelnik kao predstavnik građana', poručio je Ostojić.

Nakon prvog izbornog kruga u ringu za glavni grad Hrvatske ostali su Bandić i Ostojić. No, Zagreb je i peti put izabrao Milana Bandića.

'Počinjemo raditi i sanjati novi zagrebački, ali i novi hrvatski san', poručio je Bandić.

Lista Milana Bandića osvojila je većinu u Gradskoj skupštini, HSLS-ov Darinko Kosor postao je novi šef u Ćirilometodskoj, a Slobodan Ljubičić vratio se na čelno mjesto Zagrebačkog holdinga i nakon samo par mjeseci doveo tvrtku na nulu.

'Mi smo došli na tu nultu ili normalnu poziciju ali nas posao tek sad čeka', pohvalio se Ljubičić.

Na izbore su išli i zagrebački SDP-ovci. Aktualnom šefu Davoru Bernardiću suprotstavili su se ministri Mirando Mrsić i Gordan Maras. I izgubili.

'Na ovim izborima pobijedila je demokracija u SDP-u. To je ono što je važno, to je naša snaga i pozivam ostale da se ugledaju na njih', istaknuo je Bernardić.

Nakon višemjesečnih pregovora, ali i štrajka radnika Zračne luke Zagreb, francuski koncesionar konačno je započeo izgradnju novog terminala, a resorni ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić nije skrivao oduševljenje.

'Nijedan koncesijski ugovor nije idealan, no ovo je definitivno najbolji ugovor koji je Vlada Republike Hrvatske potpisala od ona dva ugovora iz prošlosti', rekao je Hajdaš Dončić.

Krajem godine napustio nas je fra Zvjezdan Linić. U jednom od posljednjih obraćanja javnosti poručio je da samo ljubav liječi. Neka nam to bude zvijezda vodilja u Novoj 2014. godini.