KLJUČNA SRIJEDA

Što čeka London nakon što je parlament 'oteo' Brexit od premijerke May

26.03.2019 u 13:58

Bionic
Reading

Nakon što su zastupnici u ponedjeljak navečer u Donjem domu parlamenta izglasali preuzimanje kontrole nad britanskim izlaskom iz Europske unije (EU), u potezu bez presedana kojim žele doći do većine za bilo koju opciju izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz članstva, premijerka Theresa May poručuje da neće provesti njihove odluke

Kontrola nad dnevnim redom parlamenta ključna je ovlast vlade, ali zastupnici su odlučili provesti udar nakon što je Theresa May odbila promijeniti smjer politike prema Brexitu unatoč tome što je njezin plan za izlazak iz Europske unije dva puta s velikom većinom odbijen u Donjem domu parlamenta.

Odluka je donesena nakon što je usvojen amandman konzervativnog zastupnika, bivšeg ministra Olivera Letwina, a koji je sastavio u dogovoru s laburističkom oporbom. To znači da će se u srijedu na dnevnom redu naći niz mogućih opcija za rasplet trakavice oko izlaska Velike Britanije iz Europske unije, o kojima će se odlučivati indikativnim, ali neobvezujućim glasovanjima. Cilj je vidjeti koji prijedlog ima većinu kako bi se prisililo premijerku da ga podrži.

Odluka o parlamentarnom preuzimanju kontrole nikako ne znači da će i doći do rješenja. Poznato je otprije da nijedna opcija nema dovoljnu većinu da bi prošla glasovanje. Zapravo, jedino oko čega se slažu to je da ne žele izlazak bez sporazuma. Međutim, ako se ne slože ni oko jednog rješenja, izlazak bez sporazuma doći će sam po sebi.

U srijedu bi se tako trebalo glasovati o nizu opcija koje su i do sada bile na stolu, a to su: sporazum koji je May dogovorila s EU-om, izlazak u kojem bi ostali dijelom carinske unije i/ili zajedničkog tržišta, mogućnost raspisivanja drugog referenduma i potpuno odustajanje od Brexita ili dugotrajna odgoda, a možda iskrsne i nekakvo kreativno novo rješenje (u što je teško vjerovati).

Pritisak da pronađu rješenje na britanske parlamentarce prave i skori izbori za Europski parlament što će se održati od 23. do 26. svibnja. Vođe Europske unije dopustile su Londonu odgodu izlaska, koji se trebao dogoditi 29. ožujka, do 22. svibnja pod uvjetom da parlament usvoji plan Therese May ovog tjedna. Bez takve potpore May se mora vratiti u Bruxelles s alternativnim planom. Ako ništa ne uspije, Ujedinjeno Kraljevstvo će izaći iz EU-a 12. travnja.

Čelnici Europske unije žele da Britanci odu prije euroizbora, a ni Londonu se ne ide na njih. Bruxelles bi pristao da Ujedinjeno Kraljevstvo ostane u Europskoj uniji i iziđe na izbore samo u slučaju dugotrajne odgode...

Premijerka May ne mora prihvatiti odluke koje parlament donese u srijedu. Riječ je o indikativnim glasovanjima koja nisu obvezujuća i, obraćajući se ranije Domu, May je kazala da bi bilo teško za vladu implementirati plan koji bi bio protivan manifestu Konzervativne stranke o izlasku iz Europske unije, a u kojem je odbačena mogućnost članstva u carinskoj uniji i zajedničkom tržištu nakon Brexita. Rezultati odluke parlamenta u srijedu zapravo bi bili prije svega sredstvo pritiska na slabu premijerku.

  • +23
Prosvjed zbog Brexita u Londonu Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Iako već otprije politička sudbina May kao premijerke i vođe visi o tankoj niti, ovo je i za nju, koja je u posljednje vrijeme primila mnogo udaraca, prilično težak poraz.

Troje mlađih ministara podnijelo je ostavke kako bi glasovali za Letwinov amandman, a ukupno se 29 konzervativnih zastupnika pobunilo zbog zahtjeva vođe parlamentarne većine. Jedan od njih bio je Damian Green, bivši zamjenik Therese May i jedan od njezinih najbližih političkih saveznika.

May je kritizirala Letwinov amandman, upozorivši da bi proces indikativnog glasovanja mogao iznjedriti kontradiktorne ishode ili nikakav ishod uopće te stvoriti presedan koji bi poremetio balans u demokratskim institucijama.

Međutim, u Downing Streetu, sjedištu britanske primjerke, pronašli su i tračak svjetlosti u cijeloj priči. Nadaju se da bi prijetnja onim što je May nazvala 'sporim Brexitom', ako zastupnici izglasaju dugotrajnu odgodu, novi referendum ili prisnije veze s Europskom unijom, ipak mogla prisiliti da popuste tvrdolinijaše unutar Konzervativne stranke, one koji se zalažu za izlazak bez ikakvog dogovora.

O tome je u utorak govorio i Jacob Rees-Mogg, predsjedajući Europske istraživačke grupe (ERG) koja okuplja tvrdolinijaše, a ima oko 80 od ukupno 650 zastupnika u parlamentu. Svjestan je da su u manjini, a taktika čekanja da se ništa ne dogovori pa da zemlja po inerciji iziđe iz Europske unije, čini se, postala je promašena nakon što je parlament preuzeo kontrolu. 'Uvijek sam smatrao da je izlazak bez dogovora bolji od sporazuma koji je dogovorila May, ali njezin plan ipak je bolji od toga da nikako ne iziđemo iz EU-a', poručio je znakovito Rees-Mogg.