TEORETIZIRANJE

Što bi donio povratak Josipa Kuže na Maksimir

30.07.2012 u 11:35

Bionic
Reading

Ante Čačić u čitavom svom Dinamovom mandatu nije doživio niti jedan poraz, ali neuvjeljive igre plavih donose upitnik iznad njegova brka i u turbulentnom Maksimiru tada često slijede promjene

Ante Čačić u Moldaviju putuje na novu etapu europskog puta, a Šerif osim klubu i njemu može donijeti mir. U prvom planu bit će rezultat, ali pratit će se i količina sreće koja ga je pratila. Preneseno, Čačiću ni osveta protiv Šerifa nije garancija ostanka. Tako se barem čini.

Mediji su već našli i omiljenog zamjenika. Kao i toliko puta do sada riječ je o Josipu Kužeu. Najautentičniji Dinamov trener ponovno je na radaru i razgovori su, navodno, već obavljeni. Iako je Josip prilikom zadnje smjene na klupi Dinama javno poručio da ga ne zanima 'brak' s ovom garniturom Dinamove uprave, ništa se u profesionalnom sportu ne može uzimati zdravo za gotovo.

Ukoliko dođe, Kužea će čekati oprečna situacija u odnosu na posljednji dolazak. Tada, u ljeto 2005. Dinamo je lizao rane s Lige za ostanak i momčad je bila ugodno popunjena nogometno potentnim mladićima. Na snazi je bila glad za trofejima i vješti Kuže je javnim nastupima i razvojem svoje nadaleko poznate kombinatorike upalio nogometni plamen u Zagrebu. Čak u prvoj sezoni nije igrao niti u Europi i jedino razočarenje u prvih 15 mjeseci (sve do Auxerrea) bilo je ispadanje iz kupa od Naftaš Ivanića.

Kuže zna zalijevati euforiju i mobilizirati sve nogometne snage, ali to bi danas bilo gotovo neizvedivo. Buntovni dio navijača i dalje mu tepa 'Uno di noi' (Jedan od nas), ali predstavljanje u Maksimiru u društvu još uvijek aktualnih moćnika izbrisalo bi tu sliku. Dakle, nestalo bi magije i ostao bi 'samo' nogomet.

Kuže je razvojni trener, a sada vremena nema. Iznad prenapuhanog financijskog projekta u Dinamu i dalje visi giljotina i sljedeću pogrešku trenera Uprava će nazvati epohalnom. Samo ulazak u Ligu prvaka osigurava bilo kojem Dinamovom stručnjaku mir u radu, a Kuže, blago rečeno, nema sjajan europski skor.

Iako se s najjačom Zvezdom svih vremena borio za naslov prvaka, prvi mandat u Dinamu počeo mu je ispadanjem od Auxerrea i remijem u Bergamu (uoči uzvrata je dobio otkaz) nakon čega će odglumljeni penal Caniggije izbaciti Dinamo u Maksimiru. U drugom mandatu pregazio je litvanski Ekranas, da bi ispao od Arsenala i Auxerrea u kratkom vremenu i tu je počeo drugi kraj. Treći početak se čeka, a pitanje je koliko bi on u ovom trenutku bio svrsishodan. Josip Kuže je preveliko Dinamovo blago da bi ga se trošilo u trenucima dok se neizvjesnost može nožem rezati.

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja!