PREDAH OD ŽEGE I SUŠE

Stižu nam česte kiše i pad temperatura

19.07.2011 u 11:43

Bionic
Reading

S ciklonom, koju je Crometeo nazvao Indira, u naše je krajeve počeo dolaziti svježiji i nestabilniji zrak. On će većem dijelu Hrvatske napokon donijeti obilnije kiše, kojih u nekim dijelovima zemlje nije bilo više od mjesec dana

U srijedu će u gorskim i središnjim predjelima Hrvatske biti promjenjivo do pretežno oblačno, mjestimice s kišom te lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Glavnina oborina očekuje se u noći i prijepodne, dok bi poslijepodne i navečer trebao uslijediti postupni prestanak oborina, pa su moguća i sunčana razdoblja. U istočnim predjelima bit će promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja. Mjestimice je moguća kratkotrajna kiša ili lokalni pljusak s grmljavinom. U noći i prijepodne puhat će još većinom umjeren, ponegdje i pojačan jugozapadni i zapadni vjetar koji će poslijepodne i prema kraju dana okrenuti na sjeverni smjer. Bit će osjetno svježije. Jutarnje temperature zraka kretat će se od 14 do 19°C, a najviše dnevne u gorskim i središnjim predjelima od 19 do 24°C, u istočnim do 27°C.

Na Jadranu će u srijedu biti vrlo promjenjivo, osobito u prvom dijelu dana, povremeno uz kišu i pljuskove. Ponegdje je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme s prolazno olujnim udarima vjetra, kao i obilnije oborine. Zapuhat će umjeren zapadnjak i tramontana koja će na moru ponegdje biti i jaka. Jutarnje temperature zraka neće se bitno razlikovati od popodnevnih i u većini predjela bit će od 24 do 29°C.

U četvrtak će u kopnenim područjima biti promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja. Oblačnije će biti u središnjim i istočnim predjelima, ponegdje uz kratkotrajnu kišu ili lokalni pljusak. Nešto više sunčana vremena bit će u Posavini te u Gorskom kotaru i Lici, ali i tamo je tijekom poslijepodneva moguć lokalni pljusak. Puhat će slab, povremeno umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar. Jutarnje temperature bit će između 10 i 15°C, a najviše dnevne većinom od 21 do 26°C.

Jadranu će četvrtak donijeti stabilizaciju vremena pa će cijelog dana prevladavati vedro. Puhat će umjeren zapadnjak i tramontana, no vjetar će popodne na moru biti pojačan. Jutro će posvuda biti svježije, pa će temperature ponegdje u Zagori biti i ispod 15°C. Najviše dnevne kretat će se od 25 do 30°C.

U petak će se u cijeloj zemlji nastaviti nestabilno vrijeme, pri čemu bi više oblaka uz mjestimičnu kišu ili pljuskove moglo biti u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu.

Vikend će pod utjecajem nove ciklone donijeti dosta oblaka i dalje s mjestimičnom kišom koje bi moglo biti u cijeloj zemlji. Temperatura zraka će se sniziti, osobito u unutrašnjosti.

Sam početak novog tjedna još uvijek će biti nestabilan i svjež uz mjestimičnu kišu. No u drugoj polovici tjedna trebalo bi doći do ponovnog smirivanja vremena, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo.

Zanimljivosti

Po informacijama koje je objavio američki Nacionalni centar za klimatske podatke (NCDC) ovogodišnji je lipanj na globalnoj razini (kopno i more) bio sedmi, a po temperaturi kopnenih površina četvrti najtopliji od 1880. godine, otkada se sustavno vode mjerenja.

21. srpnja 1983. godine u Vostoku (Antarktika) izmjerena je temperatura od -89.5°C.

22. srpnja 1972. godine na Dravi kod Miholjca izmjeren je najveći trenutačni protok vode od 2288 m3/s. Mjere obrane od poplave provodile su se čak 15 dana.