SIMULACIJA POPLAVE IZ 2010.

Stiže veliki vodeni val iz Slovenije!

PXL_100920_2432

PXL_100920_2432

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Antonio Bronić/ Marko Prpić/PIXSELL

14 poginulih i 45 nestalih u poplavama u okolici Zagreba! Bez brige, riječ je samo o simulaciji velike poplave, slične onoj iz 2010, kojom će čak 500 pripadnika za zaštitu i spašavanje, pripadnika civilne zaštite i stručnjaka iz čak 10 europskih država pet dana na nekoliko lokacija oko Zagreba prikazati kako treba izgledati međunarodna pomoć u slučaju velikih prirodnih katastrofa
Antonio Bronić/ Marko Prpić/PIXSELL

Antonio Bronić/ Marko Prpić/PIXSELL

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Antonio Bronić/ Marko Prpić/PIXSELL

Vježbu u sklopu programa IPA u potpunosti financira Europska unija, a budžet je 300 tisuća eura. Vježbe će se od 21. do 25 svibnja održavati na čak sedam lokacija u Zagrebačkoj županiji, a stožer u kojem će biti organiziran smještaj sudionika bit će u vojarni Vitez Damir Martić u Rakitju. U vježbama koje će simulirati veliku poplavu bit će prikazano spašavanje na vodi, prožanje medicinske pomoći, ispumpavanje vode, prevencija klizišta, gradnja pontona, pročišćavanje vode te izgradnja šatorskog naselja.

Na jezeru Rakitje bit će postavljene čak i lažne poplavljene kuće kako bi vježba što vjerodostojnije prikazala realnu situaciju. Vježba će se održavati i na jezeru Čiče kod Velike Grice, na ušću rijeke Krapine u Savu, kod skele Medsave, na jezeru Zajarki kod Zaprešića i na jezeru Orešje. Kako bi vježba što preciznije pratila sve odrednice i procedure Europske unije, timovi iz stranih zemalja bit će dočekivani na nekoliko graničnih prijelaza, dočekivat će ih hrvatski predstavnici, a policija će ih voditi do kampa u Rakitju.


Scenarij je sljedeći. Jaka kiša u sjevernim i sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske te se očekuje veliki vodeni val iz Slovenije. Najjače su pogođena područja u okolici Zagreba, a poplavljeni su stambeni i industrijski objekti. 14 poginulih, 45 nestalih i 135 ozlijeđenih. Aktivira se Stožer zaštite i spašavanja, a Hrvatska traži i međunarodnu pomoć preko Centra za monitoring i informiranje EU-a.

Zvuči poznato? Slična je situacija, no srećom bez crne bilance ljudskih žrtava, bila i 2010. godine. Veliki vodeni val iz Slovenije sve je iznenadio, a štete su bile ogromne. Petar Vitas, pročelnik zagrebačkog Područnog ureda za zaštitu i spašavanje, kaže da su tada naučene neke lekcije, prije svega da zajedničko reagiranje donosi korist. 'Država sama procjenjuje potrebe, sama procjenjuje treba li međunarodnu pomoć. Tada smo imali poteškoće jer je količina vode koja je pristigla bila iznad svih očekivanja', kaže Vitas. Na pitanje bi li sada u situaciji kakva je bila 2010. pozvao pomoć izvana, kaže da ne bi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi