FINALE LIJEPOG SIJEČNJA

Stiže nam još jedan sunčani tjedan

27.01.2011 u 12:14

Bionic
Reading

Vrijeme će se za vikend u cijeloj Hrvatskoj stabilizirati, a cijeli sljedeći tjedan bit će suh i uglavnom bez oborina, tvrde prognostičari

U petak će se na kopnu još nastaviti većinom oblačno i hladno vrijeme, a mjestimice je moguć i vrlo slab snijeg. Temperature će se kretati oko nule.

Na Jadranu će u petak biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Oblačnije će biti ujutro, osobito na jugu Dalmacije gdje je još moguće malo kiše, a u drugom dijelu dana uslijedit će razvedravanje. Zapuhat će umjerena, podno Velebita i jaka bura. Jutro i večer bit će malo hladniji, danju od sedam do 13 Celzijevih stupnjeva, a u zaobalju malo hladnije.

U subotu će u unutrašnjosti još uvijek biti dosta oblaka, u Gorskom kotaru i Lici uz mogućnost slabog snijega. Na Jadranu će biti pretežno sunčano uz umjerenu buru. Jutro će biti nešto hladnije, pa bi se temperatura u unutrašnjosti mogla spustiti i do -5, a uz obalu do 0 stupnjeva. Najviše dnevne u kopnenom području kretat će se oko 0 Celzijevih stupnjeva, a na Jadranu od šest do 12 Celzijevih stupnjeva.

Od nedjelje vrijeme će diljem Hrvatske biti suho i stabilno. Na Jadranu to obećava puno sunca, ali uz hladna jutra, pa je i uz obalu moguć slab mraz. Dnevne temperature na Jadranu će biti između pet i 10 Celzijevih stupnjeva uz slabu do umjerenu buru. U kopnenom području jutra će biti zamjetno hladnija, pa nas ne bi trebalo čuditi ako se temperatura ponegdje spusti i do -10 Celzijevih stupnjeva, u kotlinama i niže. Danju bi ipak trebalo biti polako sve toplije - po jedan stupanj svaki dan, pa bi sredinom tjedna najviše temperature mogle narasti do 5 Celzijevih stupnjeva, kaže Kristijan Božarov iz udruge Crometeo.

Oborina najvjerojatnije neće biti do kraja tjedna.

S ovim sunčanim krajem, siječanj će u cijeloj Hrvatskoj, osim na dubrovačkom području završiti sušniji i malo topliji od prosjeka.

Dvije zanimljivosti

Na današnji dan 1723. u Zagrebu je počeo padati obilan snijeg koji nije prestajao cijeli tjedan.

28. siječnja 1959. na području Sinja zabilježeni su maksimalni udari vjetra od 165 kilometara na sat.