NAJJAČA BURA OVE GODINE

Stiže nam ciklona Teodor, DHMZ izdao crveni stupanj upozorenja!

10.09.2014 u 11:10

Bionic
Reading

Tek što nas je protekle noći prošao jedan frontalni sustav, drugi nam se vrlo brzo približava sa zapada. Ciklona sa sjevera Europe pruža dolinu prema srednjem Sredozemlju, a u tijeku je formiranje sekundarnog ciklonalnog centra iznad sjeverne Italije i sjevernog Jadrana. Radi se o cikloni koju je Crometeo tim nazvao Teodor i koja će nam donijeti najjaču promjenu vremena u dosadašnjem tijeku jeseni

Iako smo na pragu druge dekade studenog, posljednjeg mjeseca klimatološke jeseni, temperature zraka na Jadranu i dalje prelaze 20°C, a temperatura mora također na mnogim lokacijama i dalje doseže 20°C, što je i više nego dovoljno za ugodno kupanje!

Ciklona će se do kraja nedjelje dodatno produbiti, a tlak će joj na razini mora u središtu ciklone pasti nešto ispod 995hPa na razini more, te će nalaziti nad sjevernim Jadranom, javlja Crometeo.hr. U prvom dijelu ponedjeljka ciklonalni centar će se preko središnje Italije premjestiti nad Ligursko more, a sa sjeverozapada će nad našim područjem jačati ogranak anticiklone. Razlike u tlaku zraka između spomenuta dva barička sustava uvjetovat će najjaču buru ove godine na Jadranu, odnosno u podvelebitskom području.

Unutar Meteoalarma, servisa za vremenska upozorenje na ekstremno vrijeme, DHMZ je područje Istre, Kvarnera i podvelebitskog kanala izdao crveni, najveći stupanj upozorenja. Za Liku, Splitski i Zagrebačku regiju izdano je narančasto upozorenje za vjetar, a za splitsku regiju i narančasto upozorenje za obilne oborine. Upozorenje se odnosi na orkansku buru. Meteoalarm upozorenja od strane DHMZ-a pratite ovdje

Prisjetimo se crveno upozorenje u svom opisu navodi: Vrijeme je izuzetno opasno. Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere.