STRPITE SE NEKOLIKO DANA

Stiže ljepši vikend, a toplije od srijede

10.06.2011 u 10:32

Bionic
Reading

Iako je klimatološko ljeto počelo još prije 10 dana, lipanjskih vrućina kakve smo znali doživjeti prošlih godina još uvijek nema na vidiku. Promjenjivo vrijeme s povremenim pljuskovima kakvo nas prati posljednja dva tjedna nastavit će se i početkom sljedećeg tjedna, a na toplije vrijeme morat ćemo pričekati do srijede, najavljuju prognostičari

U subotu će u kopnenim krajevima biti djelomice sunčano i uglavnom suho. Ujutro će biti mjestimice kratkotrajne magle ili povećane naoblake, a u poslijepodnevnim i večernjim satima uz prolazno više oblaka, uglavnom je u gorju te u najistočnijim predjelima moguća kratkotrajna kiša ili pljusak. Jutarnja temperatura kretat će se od 9 do 14°C, a u gorskim predjelima mogla bi biti i malo niža. Najviša dnevna bit će većinom od 23 do 26°C.

Na Jadranu će u subotu biti djelomično sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku i suho. Ujutro i navečer puhat će slaba do umjerena bura, a danju slaba do umjerena tramontana koja će popodne na moru Dalmacije ponegdje biti jaka. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od 11 do 16°C, a uz obalu i na otocima od 17 do 22°C. Najviše dnevne bit će između 25 i 30°C.

U nedjelju će u kontinentalnim dijelovima zemlje biti djelomice sunčano. Više oblaka bit će u prvom dijelu dana, ponegdje uz vrlo malo kiše, uglavnom u istočnim i gorskim predjelima. Sredinom dana i poslijepodne će biti više sunčana vremena, ali uz jači razvoj oblaka nije isključen kratkotrajan pljusak. Jutarnja temperatura kretat će se od 10 do 15°C, a najviša dnevna od 22 do 26°C.

Nedjelja će na Jadranu biti pretežno sunčana. Popodne se očekuje umjeren razvoj naoblake s kojim će ponegdje u zaobalju biti slabih pljuskova. U noći će puhati slaba do umjerena bura, a danju slaba do umjerena tramontana koja će poslijepodne na moru Dalmacije biti pojačana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će biti od 12 do 17°C, a uz obalu i na otocima od 17 do 22°C. Najviše dnevne kretat će se između 26 i 31°C.

Ponedjeljak će u unutrašnjosti biti djelomično sunčan pri čemu bi se ponegdje mogao pojaviti kratkotrajan popodnevni pljusak. Temperatura zraka bit će uglavnom između 23 i 26°C.

Na Jadranu će biti pretežno ili djelomično sunčano i većinom suho, a temperature će se penjati do 30°C.

U utorak je mogućnost za pljusak veća osobito u kopnenom području, dok bi od srijede u većem dijelu zemlje trebalo nastupiti ponovno sunčanije i toplije vrijeme, kaže Kristijan Božarov predsjednik udruge Crometeo.

Zanimljivosti

Možda ste se proteklih dana pitali zašto se lipanjski pljuskovi gotovo redovito spuštaju u poslijepodnevnim satima. Prognostičari objašnjavaju da toplina sunca tijekom jutra i dana isparava vlagu iz zemlje koja se diže i akumulira u oblacima. Kako sunce slabi, vlaga se u oblacima kondenzira i pada nazad na tlo.

Jedna prigodna narodna izreka kaže: 'Hladan juni sve pokunji', što znači da hladnoća u lipnju ne pogoduje rastu usjeva.

Jedna druga pak kaže: 'Sveti Ante višnjar', jer sredinom lipnja počinju dozrijevati višnje.

12. i 13. lipnja 1974. godine u Gorskom kotaru je zabilježen mraz s jutarnjim temperaturama od -2°C.