WIKILEAKS OPET NAPADA

Stiže gomila tajnih dokumenata o ratu u Iraku

13.09.2010 u 12:01

Bionic
Reading

Tjednik Newsweek, koji se nalazi u velikim financijskim teškoćama i čija tiraža nastavlja padati, objavio je da web stranica Wikileaks.org, baš kao što je učinila s tajnim dokumentima o ratu u Afganistanu, priprema objavu još većeg broja tajnih dokumenata o ratu u Iraku

Iain Overton, urednik organizacije Bureau of Investigative Journalism iz Londona, koji posreduje u operaciji, ne otkriva koji će to mediji sudjelovati u otkrivanju tajnih dokumenata iz Iraka (dokumente iz Afganistana su

prvi, zajedno s Wikileaksom, objavili New York Times, Guardian i Der Spiegel), ali kaže da se ovoga puta radi i o elektronskim medijima.

Dokumenti će biti objavljeni u tisku, na internetu i na nekim televizijskim mrežama te će se, kao što je bilo s dokumentima iz Afganistana, svi mediji koji su uključeni u operaciju dogovoriti da objave dokumente istoga dana u isto doba, a to će se dogoditi 'za nekoliko tjedana'.

Nakon salve kritika na račun Wikileaksa, da su objavom preko 70.000 dokumenata o ratu u Afganistanu savezničke trupe dovedene u veliku opasnost, Wikileaks posebno češlja dodatnih 15.000 dokumenata iz Afganistana da bi bio siguran da neće objaviti imena ljudi ili podatke koji bi mogli biti opasni za sigurnost američkih i drugih vojnika.

Iz Wikileaksa kažu da uče iz iskustva te da jako puno paze na sigurnost izvora, s obzirom da su neki izvori u prvoj kampanji Wikileaksa nastradali i sada su u zatvoru, kao što se dogodilo s vojnikom Bradleyjem Manningom

Overton izjavljuje da će mediji koji su uključeni u novu operaciju biti sufinancijeri i pokriti troškove produkcije, naročito videomaterijala.

Kaže i da najavljeni materijal uključuje informacije o sudjelovanju američkih snaga u krvoprolićima, ali da je najšokantnije saznanje o ponašanju iračkih sigurnosnih snaga prema uhićenima.

Nije pak rečeno kakva će biti uloga Juliiana Assangea, osnivača i direktora Wikileaksa, koji se u Švedskoj suočava s optužbama za silovanje.

Pentagon nastavlja sa zahtjevima da Wikileaks vrati sve oduzete tajne materijale te da uništi sve kopije koje ima o objavljenim dokumentima.