OŠTRA REAKCIJA

Stipo Mlinarić: Plenković sićom pokušava kupiti glasove branitelja

28.01.2023 u 23:26

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta (DP) Stipo Mlinarić u subotu je ocijenio da HDZ 'sićom' pokušava kupiti glasove branitelja za nadolazeće izbore.

"Dragi branitelji ne nasjedajte na Plenkovićeve floskule – pokušavaju kupiti glasove hrvatskih branitelja za nadolazeće izbore", ustvrdio je Mlinarić komentirajući u priopćenju jučerašnju izjavu premijera Andreja Plenkovića da će ukinuti zakon po kojem su braniteljima smanjene mirovine i braniteljima vratiti 10 posto.

Premijer i predsjednik HDZ-a u petak je na otvaranju Veteranskog centra u Sinju rekao da će ukinuti zakon kojim je smanjena mirovina po posebnim propisima za oko 62 tisuće branitelja i obitelji. 

Mlinarić je u priopćenju podsjetio da je pitanje o stanju braniteljskih mirovina postavio ministru financija Marku Primorcu još prije četiri mjeseca u Hrvatskom saboru prilikom rasprave o rebalansu proračuna, a da su ga iz HDZ-a prozivali kako govori neistinu i da je dodatak vraćen hrvatskim braniteljima.

"Mjesec dana kasnije, isto pitanje postavio sam premijeru Plenkoviću kada je došao u Sabornicu te sada pritisnut argumentima mora vratiti 10 posto mirovina koje nam duguju još od 2010., ali se postavlja pitanje: Zašto baš sada?!", upitao je Mlinarić.

Premijer Plenković je šest godina premijer, Tomo Medved je šest godina ministar branitelja, a sada sa sićom pokušavaju kupiti glasove hrvatskih branitelja za nadolazeće izbore u 2024., ako ne i ovoj, ustvrdio je. 

Podsjetio je i da je prvi postavio pitanje zašto je SDP-ova Vlada nepravedno uzela čak 50 posto dodatka na invalidnine još 2001.

''Ante Deur i mnogi drugi saborski zastupnici HDZ-a koji se kite titulom branitelja nikad nisu rekli: 'Vratimo ono što je što je oduzela SDP-ova vlada'. Neće oni jedni protiv drugih. Niti je HDZ protiv SDP-a, niti je SDP protiv HDZ-a. Oni su tu vrlo složni. Kada nam treba uzeti, onda se to brzinski radi, a vidimo sada za vratiti 10 posto treba čekati godinu dana'', izjavio je Mlinarić pitajući se koliko branitelja nije dočekalo vraćanje nepravedno oduzetih naknada i povećanje mirovina.