plan ministarstva

Stilski namještaj, zrakoplovne karte... Pogledajte na što Grlić Radman planira trošiti novac

16.01.2024 u 13:47

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP), kojim upravlja Gordan Grlić Radman, objavilo je Plan nabave, u kojem su naveli na što sve planiraju potrošiti novac u ovoj godini

Kako oni koji rade u Ministarstvu vanjskih poslova mnogo putuju, nije ni čudo da se najviše predviđenih stavki odnosi na kupnju zrakoplovnih karata za razne potrebe i djelatnike unutar diplomatske mreže. Prema gruboj računici, kada se zbroje svi navedeni iznosi koji se u Planu nabave odnose na zrakoplovne karte, MVEP će na njih potrošiti oko 870 tisuća eura.

Osim na putovanja, najveći planirani izdatak odnosi se na kupovinu uredske opreme i namještaja (ormari, ladičari, stolovi, radne stolice, stilski namještaj). Otvoren je postupak po Zakonu o javnoj nabavi, a za tu svrhu Ministarstvo vanjskih poslova pripremilo je 850 tisuća eura. Osim toga, preko jednostavne nabave za 13.500 eura kupit će stilski namještaj. Struju MVEP plaća, prema vlastitoj procjeni, 650 tisuća eura godišnje. Pozamašna svota po 100 tisuća eura pripremljena je i za nabavku tepiha i otirača te još 100 tisuća za zavjese i unutarnja rolo sjenila.

Također, postoje određeni planovi za ulaganja u zgrade u kojima se nalaze hrvatske diplomatske misije i rezidencije u inozemstvu. MVEP je tako naručio procjenu troškova isplativosti zgrade u Bruxellesu. Ne navodi se koja je zgrada u pitanju, no Hrvatska ima više nekretnina u središtu Europske unije koje treba osposobiti.

Jedna od njih je zgrada koju je u svoje vrijeme koristila jugoslavenska diplomacija, a ona je u zajednički posjed Hrvatske i Sjeverne Makedonije došla prošlog ljeta podjelom imovine bivše državne zajednice u procesu sukcesije. U napuštenu zgradu krajem listopada čak su nakratko provalili skvoteri, ali ih je ubrzo izbacila policija.

I dok se zgrade u Bruxellesu procjenjuju i važe se što i kako s njima, izgleda da oko nove rezidencije veleposlanstva u Madridu nema tih problema. MVEP će tijekom godine platiti izradu izvedbenog arhitektonskog projekta, projekt unutarnjeg uređenja i opreme, tehničko savjetovanje prilikom izrade projekta za građevinsku dozvolu i projektantski nadzor izvedbe nove rezidencije hrvatskog veleposlanstva u Madridu. Sve skupa će, predviđeno je, stajati 39.900 eura.

Osim toga, platit će projektantske usluge izrade projekta uređenja zgrade veleposlanstva Hrvatske u Ljubljani.

Od ostalih izdataka možemo navesti da MVEP više troši na tiskana novinska izdanja nego na online publikacije. Za tiskovine izdvajaju 18.900 eura, za online medije 7630 eura te za stavku online praćenje medija još 4000 eura, kao i za monitoring medija dodatnih 26 tisuća eura.

Za hrvatske zastave, kao i zastave EU-a, NATO-a, zemalja primateljica i stranih zemalja predviđen je trošak od 15 tisuća eura, a nosači za koplja i zastave koštaju 6000 eura.

Natpisne ploče i oznake na sobama također stoje 6000 eura, prema Planu nabave.

MVEP troši novac poreznih obveznika i na kotizacije, tonere i tinte, usluge pravnog savjetovanja, stručni pregled posuđenih umjetnina, protubalističke prozore, tapeciranje, lektore, knjige, intelektualne usluge...