ZAHLAĐENJE U HRVATSKOJ

Stiglo osvježenje, ali uz nevrijeme i pijavice

26.08.2012 u 15:43

Bionic
Reading

Nakon što smo se danima pržili na gotovo 40 °C, stiglo nam je osvježenje, s pljuskovima i grmljavinom

U Puli je nakon više od dva mjeseca napokon pala kiša i oprala ulice koje su zbog redukcije vode bile prljave više od mjesec dana. Zbog udara groma zabilježeno je nekoliko manjih požara na Učki, u selu Šverki na Umaštini gdje su se zapalile bale sijena i u Rogovićima na Poreštini gdje je grom udario u stablo, javlja HRT.

Na potezu od Vodnjana prema Šalveli zbog iskrenja električnog stupa izgorjelo je oko 500 četvornih metara trave. Udar groma izazvao je manji požar u selu Glavica kod Sv. Petra, a u Lindaru je kod nekadašnjeg vojnog kompleksa izgorjelo oko 10 hektara raznog raslinja. Kiša je pak ugasila tinjajuća zgarišta kod Galižane Baderne i Sv. Petra u Šumi.

Ponegdje su se, primjerice oko Poreča, doznajemo, formirale i pijavice.

Kiša će osvježiti i Gorski kotar te Hrvatsko primorje. U tim krajevima može biti i izraženijeg nevremena praćenog olujnim vjetrom.

Takvo će se vrijeme širiti na istok - na središnje krajeve i Liku, a do kraja dana i na Slavoniju i Baranju.

Nevrijeme bi trebalo zaobići južne krajeve - srednji i južni Jadran.

U Istri i Primorju mjestimice može pasti i više od 30 litara kiše po četvornome metru. Temperature će na zapadu popodne biti od 15 do 20 °C. Puhat će jak sjeverac, a na Jadranu navečer bura, ponegdje s orkanskim udarima.

Vjetar prevrnuo jedrilicu i odnio surfera

Jak vjetar koji se digao na jugu Istre prevrnuo je jedrilicu kod Fenere, a nevrijeme je odnijelo i jednog surfera u Medulinskom zaljevu, piše iPress.

Prema prvim informacijama surfer je spašen, kao i posada jedrilice. U pomoć su, uz Lučku kapetaniju, priskočili i ribari.

Zadar: Olujni zapadnjak razbijao brodice i rasplamsao požare