doznali smo

Stigla prognoza za blagdane: DHMZ otkrio čeka li nas bijeli Božić

19.12.2023 u 12:42

Bionic
Reading

Niz iznadprosječno toplih dana, kojima sada svjedočimo, po svemu sudeći nastavit će se i za vrijeme blagdana, prognoza je DHMZ-a

Iako su ovih dana u nizinama unutrašnjosti, osobito ujutro i navečer, vrijeme i temperatura u skladu s dobom godine, oko Božića se opet očekuje nešto toplije vrijeme od uobičajenog, poručuju dežurni prognostičari DHMZ-a za tportal.

'Uz postupno pritjecanje sve hladnijeg zraka po visini, od sutra se očekuje postupan porast naoblake i uglavnom suho vrijeme, a malo kiše može pasti na sjevernom Jadranu. Prema vikendu promjenljiva naoblaka, uz povremene oborine, i to uglavnom na kopnu, osobito na istoku, prvenstveno u petak i subotu. Velika je vjerojatnost za kišu, a u noći na subotu ne može se isključiti mogućnost susnježice, možda i snijega, ponajprije u višim predjelima', poručuju iz DHMZ-a.

Neobična pojava temperaturne inverzije

Ono što je neuobičajeno ovih dana je jako izražena temperaturna inverzija, zbog koje je minimalna temperatura u gorju i za 10-ak stupnjeva viša od one u nizinama, poručuju iz DHMZ-a.

Naime temperaturna inverzija ili inverzija temperature predstavlja pojavu u kojoj temperatura zraka raste povećanjem nadmorske visine. Ova pojava se javlja kada se hladan zrak zadržava u tankom sloju blizu tla, a iznad njega nalazi se značajno topliji zrak. Ovoj pojavi pogoduje stabilno i mirno anticiklonalno vrijeme. Može nastati uslijed noćnog ohlađivanja, prodiranja hladnog zraka na tlu ili određenoj visini te spuštanja zraka. Tako je, primjerice, jutros u Zagrebu izmjereno -3 °C dok je na Sljemenu bilo 'toplih' 12 stupnjeva.

Na Badnjak (nedjelja) na Jadranu se očekuje obilje sunca dok će u unutrašnjosti biti oblačnije i toplije, ali uglavnom bez oborina. Na Božić nas najvjerojatnije očekuje djelomice sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme uz temperature uglavnom između 9 i 15 °C. S više oblaka, malo kiše može pasti uglavnom na Jadranu i uz njega. Uz slične vremenske prilike proteći će i blagdan svetog Stjepana.

Iz DHMZ-a naglašavaju da se radi o izgledima vremena za tjedan dana unaprijed te da je za detaljnije informacije potrebno pratiti vremensku prognozu i upozorenja na opasne vremenske pojave (ako ih bude) iz dana u dan.

  • +11
Snijeg u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Drugim riječima, ni ove godine, barem zasad, nema naznaka da ćemo vidjeti bijeli Božić. No u DHMZ-u upozoravaju da je snijeg za Božić u nizinama Hrvatske zapravo rijetka pojava. Prema podacima prikupljenim do 2021. godine, najviše bijelih Božića bilo je na našoj najvišoj planinskoj postaji - Zavižanu (56), zatim na Pargu (35) te u Gospiću (29) i Ogulinu (24).

Sve ostale postaje imale su više od 10, ali manje od 20 od snijega bijelih božićnih jutara u posljednjih 60 godina.