pogoršava se situacija

Stigla nova karta ECDC-a: Osim obale, u narančastom i Zagreb

12.08.2021 u 12:40

Bionic
Reading

Europski centar za kontrolu i prevenciji bolesti (ECDC) objavio je novu kartu prema kojoj je jadranska obala i dalje narančasta, no u toj boji pojavio se i Zagreb.

Osim obale i Zagreba ostatak Hrvatske je u zelenom.

Što se tiče susjednih zemalja i konkurenata u turizmu, Španjolska je gotovo cijela tamno crvena tj. visoko rizična, u crvenom i narančastom je večina Italije i Grčke, dok je mediteranska obala Francuske u tamnocrvenom.

ECDC-ova karta orijentir je u smislu informacije o epidemiološkoj situaciji, ali države članice EU-a donose odluke o režimima za prelazak granice na temelju drugih kriterija.

Prema ECDC-u, regije ili zemlja nalaze se u zelenom ako je stopa zaraženih koronavirusom u 14 dana manja od 50 na 100 tisuća stanovnika, a stopa pozitivnih testiranja manja od četiri posto ili ako je stopa zaraženih u 14 dana manja od 75, a stopa pozitivnih testova manja od jedan posto.

Narančasta boja označava zemlje ili regije u kojima je stopa zaraženih na 100 tisuća stanovnika 14 dana manja od 50, a stopa pozitivnih testiranja viša od četiri posto ili ako je broj zaraženih u 14 dana viši od 50, a manji od 75, dok je stopa pozitivnih testova viša od jedan posto te ako incidencija u 14 dana iznosi između 75 i 200 zaraženih, a stopa pozitivnih testiranja manja je od četiri posto.

U crvenom ćemo završiti ako 14-dnevna kumulativna stopa prijavljivanih slučajeva Covida-19 bude između 75 i 200, a stopa pozitivnih testova bude iznad četiri posto ili ako je kumulativna stopa zaraženih Covidom-19 u 14 dana veća od 200, ali manja od 500. Tamnocrvena boja označava da je 14-dnevna kumulativna stopa zaraženih Covidom-19 500 ili više, a siva ako nema dovoljno podataka ili ako je stopa testiranja niža od 300 slučajeva na 100 tisuća stanovnika.