SKANDALOZNO

Stier šokiran Schulzovim 'hvalospjevima o Jugoslaviji'

19.03.2014 u 15:29

Bionic
Reading

HDZ-ov europarlamentarac Davor Ivo Stier šokiran je predgovorom predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza u brošuri objavljenoj povodom izložbe radova hrvatskih umjetnika, koji postaju trajno vlasništvo i dio međunarodne zbirke umjetnina Europskog parlamenta. Izložba je otvorena danas u Bruxellesu

'Veselio sam se, s ponosom došao na ovu svečanost, i ostao šokiran i razočaran. Šokirao me predgovor u brošuri u kojem socijalistički kandidat za predsjednika Komisije i trenutni predsjednik Parlamenta Martin Schulz umjesto da je predstavio hrvatsku kulturu, napisao je hvalospjeve o Jugoslaviji', napisao je Stier na svom službenom Facebook profilu.

Informaciju o Stierovoj reakciji na Schulzov predgovor medijima je poslala njegova asistentica Ivona Milinović, u e-mailu naslovljenom 'Otvaranje izložbe hrvatskih umjetnika u EP - skandalozno'.

Predgovor kojim je Martin Schulz šokirao Davora Ivu Stiera prenosimo u cijelosti.

Europski parlament veliki je zagovornik europske kulture. U samom središtu njegovog pokroviteljstva jest umjetnička zbirka koja objedinjuje različita umjetnička djela iz svih država članica. Europski umjetnici slobodno izražavaju svoje ideje, vizije i osjećaje, ne suočavajući se s granicama i obogaćujući na taj način kulturnu raznolikost Europe.

Umjetnička zbirka Europskog parlamenta savršeno odražava europski slogan 'ujedinjenost u raznolikosti'.

Ove godine Europski parlament s ponosom predstavlja umjetnička djela koja je nedavno kupio od svoje najnovije članice, Hrvatske, a koja će biti izložena u prostorima Parlamenta.
322107,322165,321932,321294Hrvatska je članicom Europske unije postala 1. srpnja 2013. Nakon Slovenije, ona je prva bivša jugoslavenska republika koja se pridružila našoj Uniji. Ovaj krug proširenja bio je važan korak prema nadvladavanju podijeljenosti Europe, premošćivanjem jaza između država bivše Jugoslavije i Europske unije.

Presretan sam što je umjetnička zbirka Europskog parlamenta proširena hrvatskim umjetninama. To je važan korak k dovršenju integracije Hrvatske u našu Uniju, posebno kroz njezinu umjetnost koja nadahnjuje. Izložba hrvatskih umjetničkih djela proteže se od slika do serije grafika i predstavlja poznate umjetnike Borisa Bućana, Đuru Sedera, Sanju Iveković, Ivana Kožarića, Ivanu Franke, Josipa Vaništu, Nives Kavurić-Kurtović i Zlatana Vehabovića.

Ova izložba nije zanimljiva tek s umjetničkog stajališta. Ona također otkriva jedinstven položaj Hrvatske u bivšem Istočnom bloku. Kao nesvrstana zemlja, bivša Jugoslavija razvijala je vlastitu kulturnu politiku dopuštajući umjetnicima da se slobodno izražavaju pod uvjetom da ne stvaraju pomutnju. Iako je nedostajalo materijala i razvoj umjetničkog tržišta nije bio potpuno omogućen, umjetnici su mogli stvarati umjetnička djela gotovo nesputano.

Jugoslavija je stoga zauzimala posebno mjesto između Zapada i Istoka, ne samo u političkom i gospodarskom, već i u umjetničkom smislu. Umjetnička djela izložena u našem Parlamentu iskazuju ovu iznimnu odliku.

Nadam se da ćete, jednako kao i ja, uživati u ovim iznimnim hrvatskim umjetničkim djelima koja sjajno nadopunjuju zbirku u našem Parlamentu i čine važan sastavni dio našeg slogana 'ujedinjenost u raznolikosti'.

Više o odabranim radovima hrvatskih umjetnika i umjetničkoj zbirci Europskog parlamenta možete doznati ovdje