TKO JE PLATIO IFO INSTITUT?

Stier progovorio o ruskoj aferi koja trese HDZ, evo što kaže

12.07.2016 u 16:56

Bionic
Reading

'Tražio sam i dalje tražim da se ukine klauzula o poslovnoj tajni, tako da se može javnost o svemu i detaljno izvijestiti', kazao je za tportal Davor Ivo Stier, HDZ-ov europarlamentarac i glasnogovornik kampanje Andreja Plenkovića za predsjednika HDZ-a odgovarajući na pitanje je li ruskom donacijom, prema njegovim saznanjima, plaćen njemački Ifo institut koji je za prošle parlamentarne izbore izradio gospodarski program za stranku

Tjednik Nacional u novom broju je objavio da je donedavni predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko pod okriljem instituta poslovne tajne, mimo znanja većine članova stranke, iz nepoznatih razloga dopustio da HDZ primi milijunske donacije ruskog kapitala zasad nejasnog porijekla.

Karamarko odbio skinuti oznaku tajnosti

Navodno se porijeklo tog kapitala maskiralo putem više zaklada, a potom se tako doniranih 2,6 milijuna kuna iskoristilo za plaćanje njemačkog Ifo instituta. Davor Ivo Stier ponovio je da je smatrao da suradnja sa zakladom Nova pokoljenja nije potrebna iz političkih razloga, a kada je Karamarko odbio skinuti tajnost s ugovora, nije želio potpisati izvješće za 2015. godinu.

Prema pisanju Nacionala, HDZ je troškove izrade gospodarskog programa koji je radio njemački Ifo institut platio preko svoje Zaklade hrvatskog državnog zavjeta. Sredstva za plaćanje Ifo instituta na račun Zaklade hrvatskog državnog zavjeta došla su od donacije koju joj je uplatila Zaklada Nova pokoljenja, povezana s tvrtkama Migrit energija, Migrit solarna energija, Titan građenje i Titan nekretnine iza kojih, kako se sumnja, stoji ruski kapital, odnosno poduzetnica Oksana Dvinski, bliska prijateljica bračnog para Karamarko.

Oksana Dvinski privukla je pozornost javnosti nakon što su prošle godine finski mediji otkrili da je hrvatska tvrtka Migrit (solarna) energija kupila 14 posto udjela u finskoj tvrtki Voimaosakeyhtiö SF, većinskom vlasniku finskoga konzorcija Fennovoima, kako bi uložili 158 milijuna eura u gradnju finske nuklearne elektrane Hanhikivi. To ulaganje je finska vlada stopirala.

Bračni par Karamarko s Oksanom Dvinski

Afera je dosegla novu razinu kad su finski mediji u srpnju prošle godine otkrili i da je Oksana Dvinski 2. srpnja doputovala u Helsinki letom Finnaria s Karamarkom i njegovom suprugom Anom Karamarko koja je inače preko svoje agencije Drimia radila poslove PR-a za tvrtku Migrit energija.

Ana Karamarko izjavila je da je za Migrit energiju radila samo posao otvorenja solarne elektrane Orahovica. Iz HDZ-a su pak novinarima tada rekli da su se Ana i Tomislav Karamarko u istom avionu s Oksanom Dvinski našli slučajno jer je njihov šef išao na skup poslovnih ljudi iz Europe 'The Northern Light Summit'.