RAZGOVOR MINISTARA

Stier i Erjavec: Suradnja dobra, gledišta o graničnom pitanju vrlo udaljena

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 19.01.2017 20:08
  • Objavljeno 25.11.2016 u 16:41
Davor Ivo Stier i Karlo Erjavec

Davor Ivo Stier i Karlo Erjavec

Izvor: Cropix / Autor: Tomi Lombar/Delo/CROPIX

Neka otvorena pitanja koja postoje između Hrvatske i Slovenije, među njima i granično pitanje, ostaju do daljnjega otvorena zbog različitog pogleda dviju strana, ali se dobra suradnja i komunikacija dviju država, članica EU-a i NATO-a nastavljaju, kao i međusobna komunikacija oko migrantske problematike, a osobito jača gospodarska suradnja i investicije, pokazali su razgovori ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera s njegovim slovenskim kolegom Karlom Erjavcem u petak u Ljubljani.

'Slovenija je naš treći trgovinski partner, imamo dobru suradnju oko strateških izazova', kazao je Stier nakon razgovora sa slovenskim šefom diplomacije te dodao da je bitno da dvije zemlje u svojim odnosima idu naprijed, pri čemu im ne trebaju smetati bilateralna otvorena pitanja što, po njegovim riječima, 'pitanje granice nesumnjivo jest', jer takva bilateralna pitanja imaju i druge zemlje u Europskoj uniji.
Kao pozitivnu činjenicu iz razgovora on je istaknuo da je dogovoren rad nekih povjerenstava, kao što je povjerenstvo za malogranični promet i suradnju, sastat će se i povjerenstvo za vojna grobišta, a razgovaralo se i o jačanju trilateralnih veza s Austrijom na razini ministara vanjskih poslova.

Isto tako, oba su se ministra složila u ocjeni da prema Turskoj zbog potencijalne nove izbjegličke krize EU treba imati konstruktivan odnos te da Hrvatska i Slovenija mogu ekspertnim znanjem pomoći državama Balkana na putu prema EU-u, ali i u korištenju predpristupnih fondova, te također jačati suradnju na području sprječavanja ilegalnih migracija.

Stier i Erjavec potvrdili su da su stajališta dviju država oko načina rješavanja graničnog prijepora i dalje vrlo udaljena i da ih na ministarskoj razini ni danas nisu uspjeli riješiti.

Prema Stierovom rezolutnom i više puta ponovljenom stajalištu arbitražni sporazum nesumnjivo je stvar prošlosti na koju se ne treba vraćati, nego što prije pristupiti bilateralnim razgovorima. Da i Slovenija 'više ne računa na arbitražu', kazao je ministar Stier, pokazuje i to što je žičanu ogradu postavila ne nekim mjestima koja su u hrvatskom katastru, čak i po slovenskim geodetskim kartama i podacima, što je predočio i Erjavcu.

Arbitražni sporazum kojemu se ne vrijedi vraćati takve je jednostrane postupke tijekom arbitraže strogo zabranjivao, podsjetio je Stier.

U vezi prepreka koje je Slovenija nedavno postavila uz rijeku Čabranku, ministar je rekao da su postavljeni na hrvatskom teritoriju i da treba razumjeti da Hrvatska to ne može tolerirati.

Slovenija na prosvjednu notu koja joj je upućena nije odgovorila, danas je o tome bilo riječi i u razgovoru s Erjavcem, no stajališta su različita pa to nije riješeno niti na ministarskoj razini, ali će se svakako riješiti, ustvrdio je Stier nakon susreta i jednosatnog razgovora sa slovenskim ministrom.

'Danas smo u Ljubljanu došli o tome razgovarati na ministarskoj razini i to sada više nije na razini moga ministarstva, ali rješenja će biti', kazao je Stier. Slovenska strana iznijela je stajalište da je arbitraža od koje je Hrvatska odustala i dalje važeći 'međunarodni sporazum' kojega bi se Hrvatska trebala držati.

Neriješeno granično pitanje možda otežava još bolje odnose i suradnju, a otežava i korištenje nekih europskih sredstava za infrastrukturu iz europskih fondova, kazao je Erjavec.

Hrvatski ministar kazao je, međutim, da unatoč otvorenim pitanjima sa suradnjom i komunikacijom treba ići dalje i napredovati kako ta sredstva ne bi bila izgubljena.

Stier je rekao da mu je slovenski kolega obećao kako će prvi sljedeći i već dogovoreni sastanak povjerenstva za malogranični promet i suradnju biti usmjeren na rješenje za stanovnike uz Čabranku, koji su, postavljanjem žičanih prepreka za koje Slovenija tvrdi da su privremene i postavljene zbog izbjeglica, ostali bez dva malogranična prijelaza kojima su se služili i sada ne mogu na drugu stranu rijeke do svoje zemlje.

Hrvatski šef diplomacije razgovarao je i sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom. Tijekom poslijepodneva je na ljubljanskom Filozofskom fakultetu održao predavanje studentima pod naslovom 'Hrvatski izazovi i perspektive', a kasno popodne sastat će se i s članovima hrvatske zajednice u Sloveniji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!