OTKAZ SINDIKALNOM POVJERENIKU

Stečajni upravitelj ne pušta više nijednog radnika u škver

16.04.2014 u 11:50

Bionic
Reading

Radnici u brodogradilištu Nauta Lamjana i jutros su naišli na zaštitare i policiju koji su imali jedinu naredbu - da ne puštaju nikoga unutra

Podsjetimo, jučer je novi stečajni upravitelj pozvao deset radnika, no oni su odbili raditi uz poruku - ili svi ili nitko, a zbog tog poteza otkaz su dobili sindikalni povjerenik Mario Košta i izvršni direktor Ivo Baljkas

'Danas nema ni popisa te desetorice radnika, ali dobro, složni smo. Jedino možemo svi ući ili nitko. Spremni smo odraditi te poslove do kraja. Tu je puno posla, 40 brodova, i ima posla za svih 40 radnika. Dobio sam otkaz i spreman sam sljedećih 15 dana besplatno raditi da se odužim tim brodarima koji su nam dali povjerenje jer su oni sada žrtve. Jesmo i mi radnici žrtve, ali i oni su. Neka nas puste unutra, svih 40, odradit ćemo to i onda poslije kako bude', rekao je Mario Košta.

Košta i radnici smatraju da je novi stečajni upravitelj Alain Kahn povezan s ljudima koji žele uništiti Nauta Lamjanu.

'Samo neka da ispis telefonskih poziva. Sve ovo koordinira bivši direktor Dražen Špinderk, kojemu je DORH zabranio pristup škveru, a ne mora on ući u škver da radi štetu. On to radi koordinacijom cijelog ovog projekta uništenja škvera koji je odveo firmu u stečaj. Prije mjesec dana otišao je u Jupiter dogovoriti strategiju kako zatvoriti škver. Predaleko su otišli s ovim uništavanjem proizvodnje i tražit ćemo da im se oduzme koncesija', kaže Košta.

Pojašnjava kako se koncesija može oduzeti ako se ne plaća ili ako se ne koristi.

'Tako je i s brodogradilištem. To je luka od državnog značenja s koncesijom za brodograđevnu djelatnost. Ako se to ne obavlja, treba je oduzeti i dati je firmi koja će se baviti djelatnošću i koja će zaposliti nas radnike. To nam je sljedeći potez. Nema prenošenja koncesije bez natječaja, treba oduzeti i raspisati natječaj', naglašava Košta.

Inače, državna koncesija za brodogradilište koju daje Vlada izdana je za razdoblje do 2031. godine. Košta zaključuje kako je ovom pričom nanesena šteta ne samo brodogradilištu, već i državi i hrvatskom turizmu.

Kahn prijavio policiji devastaciju brodogradilišta

Nakon što je jučer izjavio da je u krugu brodogradilišta Nauta Lamjana izvršena sabotaža te da nedostaje oprema neophodna za rad, novi stečajni upravitelj Alain Kahn sve je prijavio policiji koja će danas izvršiti očevid.

'Dolazi MUP na očevid, da popiše i fotodokumentira cjelokupnu devastaciju brodogradilišta koju je ostavila prijašnja stečajna uprava i dalje će se postupati po zakonu jer ja ne mogu obnavljati i stavljati ništa dok se ne detektira i dokumentira postojeće stanje', izjavio je Kahn.

Zbog toga, kaže, jutros nije pozvao nijednog radnika na posao. Radnici su međutim i jutros u Nauta Lamjani naišli na zaštitare i policiju koji su imali naredbu da ne puštaju nikoga unutra. Podsjetimo, jučer je novi stečajni upravitelj pozvao deset radnika, no oni su odbili raditi uz poruku da će ući svi ili nitko. Zbog, kako je naveo Kahn, huškanja radnika jučer su izvanredni otkaz dobili sindikalni povjerenik Mario Košta i izvršni direktor Ivo Baljkas.

Premda radnici sumnjaju da je prvi potez Kahna povući tužbu kojom sindikat osporava potraživanja od 56 milijuna kuna, koliko škver navodno duguje Marini Preko, Kahn ne otkriva svoje daljnje poteze.

'Danas dolazi odvjetnica Nauta Lamjane pa će me izvijestiti o tome je tu bilo', kratko kaže Kahn.