HSP TRAŽI

Stavite komunističke simbole izvan zakona!

23.08.2013 u 13:50

Bionic
Reading

Hrvatska stranka prava (HSP) danas je, u povodu dana sjećanja na žrtve totalitarnih sustava u Europi u 20. stoljeću, zatražila da se simboli komunističkog režima stave izvan zakona i uklone iz javnog prostora te kazneno procesuiranje zločinaca iz komunističkog režima, bez obzira na dob

Predsjednnik HSP-a Daniel Srb, u priopćenju za javnost, podsjetio je da je, 25. siječnja 2006. godine Vijeće Europe donijelo Deklaraciju o osudi komunističkih zločina te da je istu Deklaraciju 30. lipnja 2006. godine prihvatio i potvrdio Hrvatski sabor.

Budući je Deklaracija o osudi zločinačkog komunističkog režima donijeta u Hrvatskom saboru, Vladi RH i svim građanima RH postavljamo pitanje zašto simboli tog režima još uvijek egzistiraju u javom prostoru te zašto najljepši zagrebački trg nosi ime jednog od deset najvećih zločinaca 20. stoljeća, iako je do sada bilo bezbroj inicijativa da se to promijeni, ističe u priopćenju predsjednik HSP-a.

U HSP-u pitaju donose li se u Hrvatskoj Deklaracije samo da se zadovolje kratkotrajni politički interesi trenutnih sudionika političke i svake druge vlasti, ili ih stvarno treba oživotvoriti i provesti u praksi.

Stoga, uz stavljanje komunističkih simbola izvan zakona, njihovo uklananje iz javnog prostora te kazneno procesuiranje zločinaca iz komunističkog režima, bez obzira na dob, HSP traži provedbu lustracije "nad onima koji su se za komunističkog režima ogriješili o Hrvatsku i hrvatski narod te da se napiše "nova vjerodostojna povijest za razdoblje 1945.-1990. godine, utemeljena na činjenicama".