SPAS NAPUŠTENOG TEMPELHOFA

Starta prvi berlinski Speakers' Corner

30.07.2010 u 12:35

Bionic
Reading

Suzdržani Nijemci se neće spontano popeti na kutiju i početi držati govor, kao što je tradicija u Hyde Parku, nego je organiziran mali festival retorike u obližnjoj pivnici koji se održava 1. kolovoza. Prijaviti se za držanje govora mogu svi stariji od 14 godina, a jedino se izričito zabranjuje širenje rasističkih teza

Otkako je 2008. godine zatvoren, aerodrom Tempelhof, koji se nalazi u centru Berlina, ne prestaje izazivati kontroverze.

Gradske vlasti nisu sigurne što bi s njime napravile, dok ga je urbana gerila pokušala - bezuspješno - skvotirati. Pritom je došlo do sukoba s policijom, što je priču o budućnosti Tempelhofa još više zakompliciralo jer se rasprava pomaknula na druge teme. No, dok se berlinska javnost prepire, postoje pokušaji da se od Tempelhofa i njegove okoline, koja sada treba predstavljati jedan veliki park od više od 300 hektara, napravi nešto korisno za život grada.

Kazališni redatelj Peter Lüder odlučio je zato u parku Tempelhof pokrenuti berlinsku inačicu legendarnog Speakers' Cornera, kako bi 'grad dobio platformu za razmjenu mišljenja, mjesto na kojem ljudi mogu otvoreno iznositi svoje stavove i reagirati na stavove drugih'. Naravno, suzdržani Nijemci se neće spontano popeti na kutiju i početi držati govor, kao što je tradicija u Hyde Parku, pa je Lüder organizirao mali festival retorike u obližnjoj pivnici, koji se održava 1. kolovoza.

Prijaviti se za držanje govora mogu svi stariji od 14 godina, a jedino se izričito zabranjuje širenje rasističkih teza.

Također u njemačkom stilu, osmišljena su i pravila natjecanja, pa će tako govornici u prvom krugu imati pod dvije minute, nakon čega njihove oratorske sposobnosti ocjenjuje stručni žiri. U njemu pak sjede sveučilišni profesori, pjesnici i lektori te govornike ocjenjuju u četiri kategorije: sadržaj, izvedba, osobnost i reakcija publike.

Oni koji prođu u finale, imaju osam minuta uvjeriti prisutne u superiornost svoje retorike, a maksimalni broj bodova koji se može osvojiti je 40. Tko zna, možda će i Speakers' Corner u berlinskom parku Tempelhof pružiti priliku budućim velikanima za usavršavanje svojih govorničkih sposobnosti, kao što su to u Hyde Parku činili Karl Marx ili George Orwell.

Nadobudnih govornika sigurno neće manjkati, a organizatori ističu da su već postavili govornički podij, pa nema potrebe donositi svoju drvenu kutiju.