oluja barry

Stanovnici New Orleansa čekaju uragan: Neki kod kuće a neki u barovima

13.07.2019 u 12:27

Bionic
Reading

Tropska oluja Barry, koja će se obrušiti kao prvi atlantski uragan u 2019., približila se obali Louisiane, a većina stanovnika New Orleansa u svojim je domovima ili u barovima, iščekujući uragan koji donosi mogućnost velike poplave.

Vlasti su pozvale građane da osiguraju imovinu i sklonište te da nagomilaju zalihe. Međutim, neki su stanovnici odlučili napustiti grad, a djelatnici u turističkoj zajednici rekli su da je došlo do iznenadnog "egzodusa" turista u petak.

Obavezna evakuacija naređena je samo u udaljenim obalnim područjima koja ne štiti nasip u Plaqueminesu i Jeffersonu, okruzima južno od New Orleansa.

Oluja snage 100 kilometara na sat bila je "na putu" da sustigne snagu uragana malo prije nego što je zaobišla obalu Lousiane jugozapadno od New Orleansa u subotu, rekao je američki metereološki zavod.

Očekuje se da će uragan udariti u obalu Meksičkog zaljeva u zoru.

Metereolozi su upozorili da bi obilne kiše, ponegdje i do šezdeset centimetara, mogle uzrokovati ozbiljnu poplavu približavanjem oluje unutrašnjosti iz Meksičkog zaljeva, gdje je proizvodnja nafte i plina već smanjena za 60 posto.

Američki je predsjednik Donald Trump proglasio izvanredno stanje za Louisianu u petak, što omogućava saveznu pomoć, ako bude potrebna.

Nadolazeća oluja mogla bi testirati pojačanu obranu protiv poplava postavljenu 2005. nakon uragana Katrina, koji je poplavio velik dio New Orleansa i usmrtio oko 1800 ljudi.