VODENI KAOS U OSIJEKU

'Stanje se brzo mijenja, i to nagore!'

02.06.2010 u 12:10

Bionic
Reading

Visoki vodostaji Drave i Dunava, nabujali kanali, natopljena polja i usjevi pod vodom te kiša koja ne prestaje - ne zaustavi li se izlijevanje vode u Osječko-baranjskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, poplave bi mogle ugroziti brojne kuće, naselja i prometnice

Zbog rekordno visokog vodostaja kanala Marijanac kod Đurđenovca, stanovništvo iz sela Bokšić Lug spremno je za evakuaciju, objavljeno je iz uprave Hrvatskih voda u Osijeku. Za područje Osječko-baranjske županije jutros je proglašeno sedam izvanrednih, pet redovnih i tri pripremna stanja obrane od poplave, izvijestio je Zoran Đuroković, direktor vodnogospodarskog odjela Hrvatskih voda za slivove Drave i Dunava. 'Stanje uOsječko-baranjskoj županiji mijenja se iz trenutka u trenutak, ali ne nabolje, nego nagore', izjavio je Đuroković.

Naglo rastu vodostaji Karašice i Vučice koji su glavni recipijenti vode na tom području. Očekuje se porast vodostaja Drave, zbog porasta vodostaja Dunava, a to bi dodatno moglo usporiti pražnjenje Karašice i Vučice.

Selo Vuka je pod vodom, a još prekjučer evakuirani su stanovnici Lađanske. Voda nije za piće u dijelu Našica i baranjskim općinama Draž i Podgorač. U toj županiji je 11 cesta zatvoreno za promet, a još jučer su dijelom bile zatvorene prometnice Osijek-Đakovo i Osijek-Našice.

U selu Batini na Dunavu dio brda ponovno prijeti urušavanjem, a ugrožene su obližnje kuće. U tom baranjskom naselju jučer je već došlo do odlomljavanja dijela brda koje je zatrpalo kuću u podnožju, u kojoj je čudom preživjela 75-godišnja starica. Načelnik Općine Draž Stipan Šašlin sada upozorava da su se i na drugim dijelovima brda pojavile pukotine zbog natopljenosti zemlje kišom.

Kanalizacija u pojedinim dijelovima Osijeka više ne može primati vodu, a u ispumpavanju vode iz podruma kuća građanima pomažu četiri dobrovoljna vatrogasna društva i Javna vatrogasna postrojba Grada Osijeka. Najkritičnije je u Stadionskom naselju gdje je voda preplavila podrume. Dio ulica u prigradskom naselju Tenja također je pod vodom, a voda prijeti kućama. Poplava prijeti i drugim dijelovima grada - Donjem Gradu, Retfali, Pampasu, Industrijskoj četvrti - kao i Josipovcu i Višnjevcu. U prigradskom naselju Višnjevac sinoć je nestalo struje. U selima su vodom napunjene septičke jame, prelijevaju se i prijete bunarima, pa je zato u dijelu naselja ta voda zabranjena za piće.

Na području grada Slatine poplavljena su mnoga polja i nabujali kanali, osobito dio prema selima Kapinci i Višnjica. Na to područje također bi mogao utjecati porast vodostaja Drave o kojem ovisi tok Karašice i Vučice. 'Vodotoci iz pravca Voćina i Slatine brzo se prazne prema ovim dvjema rijekama. Vode je posvuda, a kiša dalje pada. Voda više nema kamo otići', tumači Darko Samardžić iz direkcije Hrvatskih voda Karašica-Vučica u Donjem Miholjcu. Kiša na slatinskom području je i ovu noć neprestano padala te pada i dalje.