poziv na mir

Stanje na Kosovu upalilo alarme u Kremlju, Parizu i Bruxellesu: 'Situacija ide u smjeru otvorenog sukoba'

12.12.2022 u 18:19

Bionic
Reading

Kremlj je u ponedjeljak zatražio smanjivanje napetosti između Srbije i Kosova 'diplomatskim načinima' nakon napada na policiju, dok je Pariz rekao da je 'vrlo zabrinut' zbog napetosti na sjeveru i 'neprihvatljivih' napada na snage EU-a

'Za to smo da strane učine napore prema miru kako bi se situacija riješila diplomatskim putem', rekao je novinarima glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

'Za to smo da se Srbima zajamče sva prava', dodao je ipak.

Glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova optužila je pak Prištinu da se 'opredijelila za oštriju represiju nad kosovskim Srbima' te da 'poseže za izravnim nasiljem iz etničkih razloga'.

'Zabrinuti smo zbog novog pogoršanja situacije', navela je u priopćenju, ocijenivši da 'situacija ide u smjeru otvorenog sukoba s lošim posljedicama'.

Zaharova je kritizirala 'dosluh' EU-a i Sjedinjenih Država s vlastima u Prištini koje su 'najodgovornije za pogoršanje političke i sigurnosne situacije na Kosovu'.

Pozivajući na ponovnu primjenu međunarodnih ugovora, rekla je da će Rusija 'i ubuduće pomagati Beogradu u obrani njegovih legitimnih interesa na Kosovu'.

Napetost je porasla tijekom vikenda na sjeveru Kosova, pošto su nepoznate osobe zapucale na policajce i bacale šok-bombe na pripadnike EULEX-a, mirovnih snaga EU-a.

Srpski prosvjednici su uz to postavili barikade koje onemogućavaju promet na dvama graničnim prijelazima između Kosova i Srbije, nezadovoljni zbog uhićenja bivšeg policajca.

Priština i Beograd se međusobno optužuju nakon zadnjeg niza izgreda, zbog kojih je Kosovo moralo pomaknuti lokalne izbore u općinama sa srpskom većinom s 18. prosinca na 23. travnja.

  • +5
Srbi blokiraju ceste na Kosovu Izvor: Profimedia / Autor: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Francusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da je Francuska 'veoma zabrinuta' zbog porasta napetosti na sjeveru Kosova.

'Francuska je veoma zabrinuta zbog situacije na sjeveru Kosova i oštro osuđuje neprihvatljiv napad na misiju EULEX-a na Kosovu i svako nasilje na terenu', reagirao je Quai d'Orsay u priopćenju.

Francuska u svom priopćenju podsjeća da pruža potporu europskom posredovanju između Srbije i Kosova koje treba omogućiti 'pomak prema globalnom dogovoru' i poziva 'obje strane da se vrate dijalogu'.

Barikade na sjeveru Kosova nisu u ponedjeljak uklonjene unatoč zahtjevima veleposlanstava SAD-a i Velike Britanije u Beogradu i u Prištini i ponovljenom pozivu EU-a da dvije strane smanje najnovije tenzije.

O 'opasnom rastu napetosti na Kosovu' danas raspravljaju i ministri vanjskih poslova Unije. 

Šef europske diplomacije Josep Borrell pozvao je uoči sastanka Beograd i Prištinu na deeskalaciju tenzija uz napomenu da su barikade na Kosovu i napad na pripadnike Eulexa neprihvatljivi i da se dvije strane moraju vratiti dijalogu.