inovativne metode

Staničnom terapijom protiv malignih bolesti: 'Pomoću CAR-T stanica trećina bolesnika ima dugotrajno povlačenje bolesti'

05.10.2022 u 16:01

Bionic
Reading

U Zagrebu je predstavljen projekt Zaklade Zora, a riječ je o uvođenju stanične imunoterapije koja se pokazala vrlo uspješnom u području liječenja malignih bolesti. Četiri oblika inovativne terapije učinkovita su kod pacijenata kod kojih ostali oblici liječenja više ne daju rezultate

Da bi stanična imunoterapija pacijentima u Hrvatskoj pružila novu šansu za život, potrebno je prikupiti oko 2,5 milijuna eura. 'Planiramo uvođenje četiri oblika imunoterapije, to je liječenje CAR-T staničnim terapijama, tumor infiltrirajućim limfocitima, razvoj tumorskih cjepiva, korištenje onkolitičkih virusa. CAR-T stanice su nešto što bi se moglo unutar 10 mjeseci razviti i to je nešto što ima vrlo veliku izglede da bude bolje od komercijalno dostupnih terapija, rekao je Mladen Merćep, imunolog iz Dječje bolnice Srebrnjak, piše HRT.

'CAR-T stanice se koriste u svijetu i Hrvatskoj preko dvije godine i iskustva su da otprilike trećina bolesnika ima dugotrajno povlačenje bolesti, rekao je internist Igor Aurer, iz KBC-a Zagreb.