POTPISI POSLANI NA PROVJERU

Stanić traži moratorij na postupanja oko monetizacije

25.11.2014 u 11:38

Bionic
Reading

Saborski Odbor za Ustav jednoglasno je zatražio od Vlade da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa prikupljenih za raspisivanje referenduma protiv monetizacije autocesta, a tu odluku još mora potvrditi i Sabor. Podsjetimo, inicijatori referenduma protiv monetizacije, među kojima su sindikati i nevladine udruge, prije desetak dana predali su predsjedniku Sabora Josipu Leki 530.853 prikupljenih potpisa

Vanjski član Odbora za Ustav Dragan Zelić tijekom kratke rasprave pohvalio je što je ta točka tako brzo došla na dnevni red. Kao izvršni direktor GONG-a objasnio je i zašto je ta udruga bila među udrugama koje su inicirale i podržale referendum.

'Podržali smo je jer smatramo da se ovdje radi o pitanju dobrog upravljanja. Riječ je o nacionalnom resursu koji je važno pitanje u Hrvatskoj. Zamjeramo to što nismo dosad vidjeli studiju koja pokriva nekoliko opcija, možda je monetizacija i najbolja opcija, ali ne znamo jer nismo vidjeli studiju', poručio je Zelić.

Na njega se nadovezao predsjednik odbora Peđa Grbin. 'Kolega postavlja pitanje je li ta opcija dobra uz prijedlog da se zabrani', ironično je primijetio Grbin.

Novinarima se nakon sjednice odbora obratio i jedan od inicijatora referenduma, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić.

'Očekivao sam od odbora da će predložiti Saboru da se stavi moratorij na sve daljnje postupke vezano za koncesiju autocesta dok se ne provede referendum. Mi i dalje ostajemo kod onoga da uz dobru volju postoji mogućnost da se referendum održi uz predsjedničke izbore jer se radi o velikom iznosu novca, rokovi jesu dugački, ali mogu biti jedan dan. Ministarstvo uprave, kad dobije naše potpise, može to u roku dva dana provjeriti, Ustavni sud, ako će biti potrebe, također se može ubrzati, dakle još postoji mogućnost da se napravi velika ušteda i ne troši proračunski novac, isplati se svima potruditi da se pozabave ovom temom i da u što kraćem roku formalne poslove obavi da se referendum još stigne održati s predsjedničkim izborima', kazao je Stanić.

Najavio je kako će sami od Ustavnog suda tražiti moratorij na daljnje postupke s monetizacijom dok se ne vidi što će biti s referendumom.

'Jer sav ovaj daljnji postupak košta, svaka radnja koju sada radi ministarstvo u svrhu davanja autocesta u koncesiju ima svoju cijenu. Zato ćemo možda i danas podnijeti zahtjev za moratorij. Imamo dobru okolnost što se ovo pitanje mora riješiti; ukoliko bi se odlučilo na moratorij, onda će to sigurno jako brzo ići, ako ne bude moratorij, onda će sigurno razvlačiti', kazao je Stanić.