RUSKA DUMA:

Staljin je naredio pokolj u Katinu

26.11.2010 u 14:45

Bionic
Reading

Donji dom ruskog parlamenta Duma prihvatio je u petak deklaraciju u kojoj priznaje da je pokolj više tisuća poljskih časnika koji je 1940. u Katinskoj šumi počinio NKVD 'zločin' koji je naredio Staljin, javljaju mediji

'Objavljeni dokumenti koji su se dugi niz godina čuvali u tajnim arhivima, samo otkrivaju razmjere te strašne tragedije, ali i svjedoče tomu da je zločin u Katinu počinjen po nalogu samog Staljina i drugih sovjetskih čelnika', kaže se u prihvaćenoj deklaraciji.

'Odgovornost za taj zločin sovjetska je propaganda pripisivala nacističkim zločincima', što je podjarivalo 'bijes, ogorčenost i nepovjerenje poljskog naroda', dodaje se u tekstu.

Ruski parlament izražava 'iskrenu sućut svim žrtvama te neopravdane represije, njihovim obiteljima i prijateljima', ističe se još u izjavi koja je prihvaćena u trenutku kada su Moskva i Varšava ove godine počele približavanje kakvo nije viđeno od sovjetskih vremena.

Nakon sovjetske invazije u rujnu 1939. na dijelove istočne Poljske, na temelju njemačko-sovjetskog pakta, 22.000 poljskih časnika, zatočenika Crvene armije, ubijeni su u Katinskoj šumi nedaleko od Smolenska u Rusiji, u Mednom (Rusija) i Harkivu (Ukrajina).

Sovjetski Savez je desetljećima optuživao naciste za taj zločin. Tek u travnju 1990, sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov priznao je odgovornost svoje zemlje za taj pokolj.