opterećenje sustava

Stabilizirana opskrba strujom u BiH

21.06.2024 u 16:24

Bionic
Reading

Normalna opskrba električnom energijom u BiH ponovno je uspostavljena u četvrtak oko 15,00 sati u većem dijelu zemlje, angažiranjem dodatnih proizvodnih kapaciteta i stabiliziranjem elektroenergetskog sustava koji je bio pod opterećenjem u više država u regiji

Kako su priopćili iz Nadzornog operatera sustava (NOS) koji nadzire prijenos električne energije na velikim naponima, iza 15,00 sati su aktivirali sva transformatorska postrojenja na naponu od 400 kilovolti i 220 kilovolti.

Elektroprivredna poduzeća iz BiH sa sjedištima u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci su za vrijeme raspada sustava aktivirali svoje proizvodne kapacitete kako bi pomogli stabiliziranju elektroenergetskog sustava u toj zemlji i u regiji.

"Vrši se postupno aktiviranje proizvodnje električne energije", naveli su iz NOS-a.

Dodali su kako je već u četvrtak prijetio raspad elektroenergetskog sustava u BiH kada je došlo do problema u Grčkoj, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori.

Zbog višesatnog nestanka električne energije nisu zabilježeni veći problemi u Bosni i Hercegovini.

Sve bolnice bolnice funkcionirale su normalno, a ni druga ključna infrastruktura nije zakazala za vrijeme nestanka struje kakav nije zabilježen u cijeloj zemlji ni za vrijeme rata.