ministar gospodarstva:

'Nije bilo kvara u Hrvatskoj, građani će uskoro dobiti struju'

21.06.2024 u 14:25

Bionic
Reading

Zbog masovnog nestanka struje u Hrvatskoj i regiji javnosti su se obratili ministar gospodarstva Ante Šušnjar i direktor HOPS-a - Hrvatskog operatera prijenosnog sustava

Ministar gospodarstva Ante Šušnjar izjavio je u petak da će svi građani na području Dalmacije u vrlo kratkom roku dobiti električnu energiju nakon što su ostali bez nje.

'Službe za sada nisu utvrdile da se radi o bilo kakvom kvaru u Hrvatskoj, a u ovom trenutku je veći dio gradova ponovno opskrbljen električnom energijom. Postoje posebne procedure za vraćanje pod napon, sve službe su na terenu, tako da mislim da će svi građani u vrlo kratkom roku dobiti električnu energiju', izjavio je Šušnjar u sjedištu Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS).

Rekao je da su se zaštitni mehanizmi aktivirali, a 'ispad' je došao samo do Zadra, pri čemu je pohvalio promptnu i adekvatnu reakciju svih službi.

Direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava u HOPS-u Danko Blažević pojasnio je da se u ovakvim slučajevima aktiviraju sustavi relejne zaštite, koji reagiraju u djeliću sekunde i ograniče kvar na područje, koliko je to moguće.

Elektroenergetski sustav kontinentalne Europe međusobno povezan

Na pitanje novinara je li postojala opasnost da se incident proširi i na Zagreb i šire, Blažević je rekao da je teoretski mogao pogoditi cijelu Europu. Pojasnio je da je cijeli elektroenergetski sustav kontinentalne Europe povezan, a mana toga je da se ovakvi poremećaji prenose iz sustava pojedine zemlje u sustav druge.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) je ranije izvijestila da je prekid opskrbe električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske, to jest Dalmaciji, izazvao međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja, a Blažević je izjavio da se za istragu ovakvih incidenata na europskoj razini osnivaju tzv. ekspertni paneli, a predviđeno vrijeme istrage je šest mjeseci.

Preliminarno, određeni dalekovod između Grčke i Albanije je 'ispao' pa su se promijenili tokovi, no to je 'još u sferi nagađanja i neprovjerenih informacija', rekao je Blažević.

Daleko smo od lanjskog rekorda u potrošnji struje

Iako se danas spominje dosezanje vrhunca toplinskog vala, Blažević je izjavio da se iz perspektive hrvatskog elektroenergetskog sustava ne može govoriti o nekoj posebno većoj potrošnji struje. 'Prošle godine smo oborili rekord u ljetnoj potrošnji, danas smo bili daleko od tog rekorda', kazao je.

Po njemu, ne bi se smjelo dogoditi da određeni dijelovi Dalmacije ne dobiju struju, a ne vjeruje da se ovakvi poremećaji skoro mogu ponoviti.

Raspad elektroenergetske mreže kroz tri države

Današnji raspad elektroenergetske mreže dogodio se kroz tri države - prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske - cijelu Dalmaciju.

HEP je izvijestio da je za ublažavanje problema međunarodnog prekida opskrbe električnom energijom stavio u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi se osigurala opskrba električnom energijom građana u što kraćem vremenskom roku.

Zbog nestanka struje su po gradovima bile nesnosne gužve na cestama, nisu radili semafori, a zbog vanjskih temperatura od plus 40 neki su u stanovima mjerili i desetak stupnjeva više temperature.