SAVJETNIK GUSENBAUER

'Srž Balkana je Srbija'

20.09.2013 u 13:53

Bionic
Reading

Srž Balkana je Srbija i samo stabilna Srbija, koja je dio Europske unije (EU), može osigurati stabilnost u cijeloj regiji, ocijenio je u petak u Beogradu novi savjetnik srbijanske vlade i vicepremijera Aleksandara Vučića, nekadašnji austrijski kancelar Alfred Gusenbauer

'Europska unija je pred velikim zadatkom - da donese mir i stabilnost Zapadnom Balkanu, razorenom ratom u bivšoj Jugoslaviji. Dio je već ostvaren članstvom Hrvatske i Slovenije u EU. Ali, srž Balkana je Srbija i samo stabilna Srbija koja je dio EU može proizvesti stabilnost u cijelom regiji', naglasio je novi savjetnik Vučića i srbijanske vlade.

Gusenbauer se nada da će sa svojim kontaktima u poslovnom svijetu moći privući investicije u Srbiju i s optimizmom gleda na zajedničke projekte. On je ocijenio da 'u Beogradu ima pozitivne energije da se prijeđe ne baš lak put do EU', ali i upozorio da 'svi vole reforme dok njih ne pogode'.

'Reforme zahtijevaju hrabro vodstvo i energične akcije da bi se provele mjere i da bi se postao uspješan član EU', kazao je Gusenbauer a prenose elektronski mediji.

Njegova je ocjena da se dojam o Srbiji u EU već popravlja, a svoj posao da tome još više pridonese vezao je više za glavne europske gradove, nego za Beograd. 'Europska javnost vidi i borbu protiv korupcije koja je veoma bitna jer imamo čak i neke članice EU koje se nisu izborile s korupcijom', rekao je Gusenbauder dodavši da će zbog toga veliki dio njegova posla biti u europskim prijestonicama, a ne u Beogradu.

Prvi Gusenbauerov savjet srbijanskoj vladi jest 'raditi dobre stvari i pričati o njima': 'Lako je dobiti naslovnu stranicu s greškama, nesrećama. Nije tako lako pričati o reformama i to često ne stiže na naslovnice. Treba pričati o reformama gdje god da se ode. Prva stvar koju sam rekao je: radite dobre stvari i pričajte o njima'.

Spisak dobrih poteza koje je Gusenbauer preporučio srbijanskoj vladi su: borba protiv korupcije, primjena bruxelleskog sporazuma, popravljanje ozračja i uvjeta za inozemna ulaganja, privlačenje i dovođenje investitora, vladavina prava i sigurnost.

Na pitanje kako se boriti s vijestima s Kosova koji bacaju drugačije svijetlo na događaje oko Srbije, Gusenbauer je istaknuo da se 'mora pokazati snaga i ne dopustiti da se bruxelleski sporazum uništi bombama'.

Gusenbauer je također sugerirao kako 'ne bi bilo fer da Srbija u pregovorima s Europskom unijom bude tretirana drugačije od ostalih' naglasivši kako on osobno želi što kraće pregovore te da će nastojati stvarati 'sliku nove Srbije koja se bori protiv korupcije, jača institucije, privlači investicije, reformira se da bi poboljšala život svojih ljudi i oživjela gospodarstvo'.

Prema riječima Aleksandra Vučića, Gusenbauer bi trebao pomoći Srbiji oko međunarodnih konferencija koje će Srbija organizirati, a srbijanskom europskom putu pridonijeti svojim poznanstvima i ugledom.

Bivši austrijski kancelar diplomirao je je političke znanosti i filozofiju, govori talijanski, francuski i španjolski, a danas je uspješan poslovni čovjek i vlasnik tvrtke 'Gusenbauer Projektentwicklung & Beteiligung GmbH', koja ima konzultantske poslove od Čilea preko Austrije i Njemačke, do Kazahstana.

Gusenbauer će biti jedan od tri inozemna savjetnika u srbijanskoj vladi, uz nekadašnjeg ravnatelja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominiquea Strauss Kahna, te njemačku stručnjakinju za borbu protiv korupcije i pranja novca Bettine Nellan.

Strauss Kahn je rekao da će prva tri mjeseca raditi 'pro bono', srbijanski mediji su ranije naveli da bi mjesečna plaća Gusenbaura bila 1.900 eura, dok će Nellan, čiji angažman počinje 1. prosinca, plaćati njemačka vlada.